Home / archiefcentraal / grote belangstelling voor symposium over mishandeling

grote belangstelling voor symposium over mishandeling

De Commissie Ethiek staat in de week van de reflectie (van 23 tot en met 27 november) stil bij de ernst van kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling. Prof. Dr. Anne van der Meiden startte op kenmerkende wijze, met humor en hier en daar een woordje dialect, de bijeenkomst aan de hand van een paar voorbeelden uit het verleden. Hij schetste een beeld van hoe mishandeling toen werd gezien en gaf tevens aan, dat mishandeling iets is van alle tijden, alleen de manier waarop we ermee omgaan is veranderd.

Van der Meiden, zelf 86 jaar, met een knipoog: “Als ik mishandeld zou worden, dan zou ik onmiddellijk mijn banktegoeden laten blokkeren en notarisafspraken vernietigen. Dit is een gratis advies, dat kan worden toegevoegd aan preventieve maatregelen.” Mishandeling onder de aandacht brengen is één, maar er moet ook een programma naast gelegd worden van wie wat doet en waaraan, zo luidde een ander advies van hem. “Dit moet los van de politiek.”

Kindermishandeling
Kinderarts Germ Immink vertelde over kindermishandeling en de grens tussen verwaarlozing en mishandeling. Ook werden enkele filmpjes getoond met voorbeelden van ouderenmishandeling en mishandeling binnen het huwelijk, gevolgd door een zaaldiscussie. Huisarts Tanne van Wijngaarden liet de zaal meedenken over een casus van een aantal jaren geleden uit haar praktijk. Wat start met een ‘niet pluis’ gevoel, kan met een checklist toch tot een bevredigende oplossing leiden.

Marianne Dijkhuis, specialist ouderengeneeskunde en Nora Wolsleger, maatschappelijk werkster van de Saxenburgh Groep, spraken over ouderenmishandeling in de thuissituatie en binnen zorgcentra. Het gevaar dat hier op de loer ligt is overbelasting en machteloosheid. Elke zorginstelling is verplicht een protocol ouderenmishandeling te hebben en scholing te verzorgen. Binnen de Saxenburgh Groep heeft het thema mishandeling structureel aandacht.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.