gezocht het groenste idee van overijssel

Inwoners van Overijssel worden uitgedaagd om ideeën in te zenden om de steden en dorpen in de provincie groener te maken. De Provincie Overijssel stelt een bedrag van 15.000 euro beschikbaar om het winnende plan uit te voeren in het voorjaar van 2016.

Voor wie in de stad woont is een bos, een slingerende rivier of kleurrijke heide naast de voordeur niet vanzelfsprekend. In sommige woonwijken kan het best een groener zodat kinderen kunnen spelen in de natuur. Het mag veel groener, dat blijkt ook uit het belevingsonderzoek onder inwoners en bedrijven in Overijssel naar groen en natuur.

Daarom is de Provincie Overijssel het initiatief ‘Groen, Groener, Groenst’ gestart. Inwoners van Overijssel kunnen ideeën inzenden om de steden en dorpen in Overijssel groener te maken en zo een betere leefomgeving voor kinderen te bieden. Ideeën kunnen tot 7 januari 2016 geplaatst worden op www.jijenoverijssel.nl/groen. Inwoners bepalen zelf welk idee uitgevoerd gaat worden. Het democratisch gekozen idee krijgt van de 15.000 euro om het plan uit te voeren.

Hester Maij, gedeputeerde cultuur, landbouw en natuur van Overijssel: “ik vind het erg belangrijk dat kinderen actief kunnen zijn in de natuur en dat die natuur dicht bij huis of school is. Vandaar dat Overijssel met ‘Groen, Groener, Groenst’ investeert in een idee dat inwoners zelf willen realiseren. Want zij weten beter dan wie dan ook hoe hun eigen straat of wijk groener kan worden.”

Nieuwe vormen van democratie
Een team van specialisten en deskundigen buigt zich over de kwaliteit, haalbaarheid en mogelijkheden van de inzendingen. De voor- en nadelen worden door het team in kaart gebracht en gepresenteerd op 28 januari 2016 in de Statenzaal van het Provinciehuis in Zwolle. Aan zo’n honderd willekeurig geselecteerde inwoners van Overijssel worden de beste ideeën toegelicht. Zij hebben dan alle informatie en kunnen een goede afweging maken wat hen het beste idee lijkt om de natuur en meer groen voor kinderen in de steden van Overijssel terug te laten komen. Dat idee wordt uitgevoerd.

Inwoners bedenken, overwegen en beslissen. De overheid faciliteert. De Provincie Overijssel start hiermee een experimenteel traject om nieuwe vormen van democratie te ontdekken die deze in een geheel nieuw daglicht zet. Wat begon met het participatieplatform JIJ&Overijssel waar inwoners aan het woord komen en ideeën kunnen indienen, wordt nu de stap gezet naar actief meedenken en meebeslissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.