fractievoorzitter vov haalt uit naar ko scheele

“De begroting vaststellen met het daarbij horende budgetrecht is een bevoegdheid van de gemeenteraad”, stelt fractievoorzitter De Jonge. “Wie de afgelopen jaren de media goed volgde heeft regelmatig kunnen constateren dat de wethouder van financiën, Ko Scheele, de neiging heeft al die bevoegdheden steeds meer naar zich toe te trekken.”

“De laatste jaren geeft Scheele, al ver voordat de gemeenteraad van Ommen de begroting heeft vastgesteld, aan dat de begroting sluitend is”, gaat De Jonge verder. “Ruim voordat de gemeenteraad ook maar iets van de begroting 2016 heeft kunnen vinden geeft wethouder Scheele ook nu weer aan dat de begroting dekkend is en dat hij hoopt dat de gemeenteraad het overschot op de begroting niet uitgeeft. Dit terwijl de begroting pas op 12 november, vanavond dus, in de gemeenteraadsvergadering mogelijk, al dan niet gemandateerd, wordt vastgesteld.”

Taken gescheiden
De VOV-fractie zal er tijdens de begrotingsbehandeling op wijzen dat de wettelijke bevoegdheden van de vaststelling van de begroting nadrukkelijk bij de gemeenteraad liggen en niet bij het College, vertegenwoordigd door de wethouder financiën. De Jonge: “We verzoeken dat wethouder Scheele zich in het vervolg matigt in zijn uitspraken over zaken waar de gemeenteraad over gaat. Ook dhr. Scheele moet zich houden aan de principes van het dualisme. In het duaal stelsel zijn taken strikt gescheiden. Het bestuur (B&W) bestuurt, de volksvertegenwoordigers (de gemeenteraad) controleren.”

De fractievoorzitter maakt zich ook zorgen over de financiele situatie van de gemeente Ommen. “Alles wijst erop dat Ommen ernstige financiële gevolgen zal ondervinden als gevolg van debacles uit het verleden, zoals project De Drieslag en bedrijventerrein De Rotbrink. Het College neemt deze financiële gevolgen niet mee in de gemeentelijke begroting 2016. Was dit wel gedaan, dan was de begroting van 2016 zeker niet sluitend geweest.”

Besloten vergadering
De Jonge spreekt ook zijn ongenoegen uit over de besloten vergadering, die op donderdag 29 oktober zou hebben plaatsgevonden. “Het College wilde onder geheimhouding en in beslotenheid de financiële situatie van bedrijventerrein de Rotbrink aan de gemeenteraad inzichtelijk maken. Dit kennelijk om te voorkomen dat de financiële situatie van de Rotbrink onderdeel zou kunnen vormen van de beraadslagingen bij de begrotingsbehandeling.”

“Wij zijn als fractie in principe tegen elke vorm van besloten vergaderen en zien geen enkele aanleiding om de financiële situatie van de Rotbrink niet in de openbaarheid te bespreken. We hebben dan ook besloten deze ‘geheime vergadering’ te verlaten, om zo, tijdens de begrotingsbehandeling de handen vrij te hebben om te kunnen debatteren over alle financiële consequenties.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.