Home / archiefcentraal / dinsdag komen 162 vluchtelingen naar dalfsen

dinsdag komen 162 vluchtelingen naar dalfsen

De buitendienstmedewerkers van de gemeente hebben de achterste zaal maandagmiddag ingericht als slaapzaal. Dinsdagochtend worden de afschermschotten geplaatst voor wat privacy. Rond 10.00 uur worden vervolgens de eerste bussen verwacht. De gemeente Dalfsen werkt met grote tegenzin mee aan deze vorm van huisvesting, aldus burgemeester Han Noten, die het gesleep met die mensen gewoonweg verschrikkelijk vindt. Hij zou het liefst werken met kleinere locaties van 50 tot 60 mensen, die dan ook gebruik kunnen maken van onderwijs, taalcursus en sport. Noten: “Geef iedereen een fiets en zorg voor zwemles. Dan doe je zinvol werk. Maar de COA wil niet anders dan 72 uurs opvang of anders grote groepen in een zesmaandenopvang. Daar kan Dalfsen niet aan voldoen.”

In Dalfsen wordt volop gewerkt om de vluchtelingen drie dagen te vermaken met sport, spel en andere activiteiten. De mensen hebben vrije bewegingsruimte om het gebouw in en uit te lopen of in het dorp eigen boodschappen te doen, maar burgemeester Noten vraagt dringend de mensen de rust te gunnen en zeker niet naar te Trefkoele te komen als je daar niets te zoeken hebt. Als er vrijwilligers zijn die denken dat ze hulp kunnen geven, kunnen zij zich melden bij het gemeentehuis en niet bij de Trefkoele.

Afspraken
Voor de toekomst, maar ook voor deze opvang, zijn regionaal afspraken gemaakt, ook wat betreft veiligheid. Opvang wordt onderling op elkaar afgestemd. Zo is de gemeente Olst vooraf in overleg geweest met de gemeente Dalfsen om te kijken of Dalfsen deze opvang kon regelen. Dalfsen werd bij het COA al een week genoemd als locatie waarbij opvang mogelijk zou zijn, zonder de sport teveel in de weg te zitten. Wat betreft veiligheid zijn geen extra maatregelen genomen.

In de Trefkoele gaan alle activiteiten die niets met de twee sportzalen te maken hebben gewoon door. Dus de bieb is gewoon open en de activiteiten op de verdieping gaan ook deze week gewoon door. Kinderen van diverse basisscholen hebben tekeningen gemaakt om de opvang voor de vluchtelingen zo prettig mogelijk te maken. Bron: Dalfsennet.

Lees ook

ChristenUnie Ommen presenteert verkiezingsprogramma

OMMEN – De ChristenUnie Ommen heeft het verkiezingsprogramma ‘Samen recht doen in Ommen’ gepresenteerd. Als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.