Home / archiefcentraal / de partizanen komen naar ommen

de partizanen komen naar ommen

Nu touren zij door het land met hun viersterren debuutvoorstelling De Partizanen, waarover NRC jubelde “Nederland is in één klap een fantastisch sketchduo rijker” en waarvoor zij in september 2015 bekroond werden met de Neerlands Hoop. De prijs voor de theatermakers met het grootste toekomstperspectief.

Het gesprek met de heren ging over zindelijkheid, The Rolling Stones en Toon Hermans. De Partizanen (Thomas Gast en Merijn Scholten) ontmoeten elkaar in Amsterdam. In zo’n typische bruine kroeg waar de tosti’s wit zijn en de koffie zwart: “Alles is hier ontstaan.”
Te zeggen dat de heren op deze maandagochtend geen frisse indruk maken zou een understatement zijn. Merijn (zonnebril, drie kwartier te laat): “Sorry dat ik iets te laat ben.” Thomas (alcoholwalm, keurig op tijd): “Beginnen we al, anders rook ik nog even een peukie?”
Een interview houden met De Partizanen blijkt een even vermakelijke als onmogelijke exercitie. Eén uur, vijf kopjes koffie en vier biertjes geouwehoer later: “Wanneer beginnen we nou?”

Hoe zijn jullie cabaretier geworden?
Je maakt een paar dingen, je doet mee aan een festival, je wint en voordat je het weet ben je ‘cabaretier’. Wij hechten niet aan die naam. Comedians, theatermakers, allround levensgenieters, mensen noemen het maar zoals ze willen.

Hoe zijn jullie op de naam De Partizanen gekomen?
Dit is een beetje alsof je Mel B. gaat vragen hoe ze op de naam “The Spice Girls” gekomen is. Zo’n naam bedenken we natuurlijk niet zelf. Wij hebben professionals om ons heen die weten wat werkt en wat niet. Bovendien klinkt het gewoon heel lekker: The Spice Girls.

De Partizanen bedoel je?
Ja, sorry, De Partizanen. Mag ik nog een biertje trouwens?

Waar gaat jullie voorstelling over?
Heb je het gezien?

Ja, ik heb het gezien, maar ik kon er niet echt een rode draad in ontdekken.
Er is inderdaad geen overkoepelend structuurprincipe als je dat bedoelt. Alle delen zijn apart tot stand gekomen en hebben op zichzelf bewezen grappig te zijn. Die hebben we daarna bij elkaar gevoegd. Het had anders gekund, maar zoals het is, is het. Toch weten we zeker dat er één gevoel blijft hangen als je de voorstelling gezien hebt. Dat gevoel zal alleen bij iedereen anders zijn. Dat is jouw persoonlijke rode draad.

Hoe verloopt jullie samenwerking?
Chaotisch. Thomas rookt graag, ik hou van een biertje. En daar tussendoor gooien we wel eens een creatief balletje op. Als we zo’n balletje met z’n tweeën een tijdje hoog kunnen houden weten we dat het grappig is. En dat is het dan ook.

Jullie wonnen in september 2015 de Neerlands Hoop voor ‘meest belovende theatermakers.’ Wat beloven jullie zoal?
Wij beloven niks. We streven alleen.

Waar streven jullie dan naar?
Bij de Rolling Stones stonk het in de loop van het optreden vaak naar urine, omdat het uitzinnige publiek van opwinding hun zindelijkheid eventjes vergat. Dát bereiken in het theater lijkt ons een hele mooie stip op de horizon.
(Thomas) Wist je trouwens dat bij Toon Hermans het publiek ook wel eens in z’n broek piste?
(Merijn) Ja, daarom noemden ze hem ook “De Vijfde Rolling Stone”.

Zaterdag 28 november staan Thomas en Merijn in Theater Carrousel in Ommen. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten zijn voor €15,00 te bestellen via www.theatercarrousel.nl.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.