crisisopvang vluchtelingen in sporthal de slaghen in ommen

Sporthal De Slaghen in Ommen wordt volgende week vijf dagen gebruikt als crisisopvanglocatie voor maximaal 70 vluchtelingen. De gemeente Ommen organiseert deze tijdelijke opvang. Het is niet bekend wat de samenstelling van de groep is.

Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 november worden de vluchtelingen opgevangen. In deze periode kan de sporthal niet worden gebruikt door de reguliere gebruikers.

Crisisopvang is nodig omdat de huidige migratiestroom naar Europa dermate hoog is dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet voldoende capaciteit heeft om iedere vluchteling die Nederland binnenkomt een opvangplaats te bieden. Het gaat om een kortdurende opvang van vluchtelingen op een tijdelijke locatie.

‘Het moet eigenlijk anders’
Burgemeester Mark Boumans: “Ik vind eigenlijk dat we de opvang op een andere manier moeten organiseren. Daar wordt nu binnen de Veiligheidsregio IJsselland aan gewerkt, zodat we als gezamenlijke gemeenten een oplossing voor de langere termijn kunnen bieden. Tot die tijd mogen we niet met de rug naar deze vluchtelingenproblematiek toe staan en zullen we ook ons steentje bijdragen. Daarom hebben we aangeboden om volgende week crisisopvang te bieden.”

Er is gekozen voor sporthal De Slaghen omdat deze hal in korte tijd geschikt te maken is voor crisisopvang. In de sporthal worden bedden geplaatst en de hal wordt voorzien van basisvoorzieningen, zoals sanitair, catering en medische zorg. Voor de begeleiding van de vluchtelingen zijn in de sporthal 24 uur per dag mensen aanwezig. Er is ook 24 uur per dag beveiliging aanwezig in en rondom de opvanglocatie. Verder zijn tolken aanwezig om te zorgen dat de communicatie soepel verloopt.

Sociaal en humaan
Mark Boumans: “We bieden de vluchtelingen binnen de mogelijkheden die we hebben een zo goed mogelijke opvang met in ieder geval de basisvoorzieningen. In Ommen bieden we in recreatiecentrum Besthmenerberg al tijdelijke opvang. Onze ervaringen daarmee zijn goed. Met deze crisisopvang laten we opnieuw ons sociale en humane gezicht zien. Ik snap dat het voor de gebruikers van de sporthal misschien lastig is dat zij de hal volgende week niet kunnen gebruiken, maar we rekenen op hun begrip en op het begrip van onze inwoners en ondernemers. Het zou mooi zijn als er uit de samenleving initiatieven komen voor activiteiten voor de vluchtelingen, zodat we met elkaar het verblijf voor onze gasten in Ommen zo prettig mogelijk kunnen maken.”

Mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger of bijvoorbeeld samen met een vereniging een activiteit willen organiseren, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar vluchtelingen@ommen.nl. Op het moment dat de gemeente gebruik wil maken van het aanbod, wordt contact opgenomen.

Weg blijven bij sporthal
De meeste vluchtelingen hebben een lange reis achter de rug en zijn vermoeid. De gemeente vraagt inwoners om hen rust te gunnen en om die reden weg te blijven bij de sporthal. In eerste instantie zijn geen spullen zoals kleding of speelgoed nodig. Als dit wel nodig blijkt, doet de gemeente hiervoor een oproep.

Op www.ommen.nl/opvang is meer informatie te vinden over de opvang in sporthal de Slaghen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.