Home / / wordt het kerkplein kloppend hart van dalfsen

wordt het kerkplein kloppend hart van dalfsen

In januari 2013 heeft de werkgroep Typisch Dalfsen haar visie op het centrum van Dalfsen gepresenteerd aan de gemeente Dalfsen. Eén van de belangrijkste opgaven uit de visie van Typisch Dalfsen betrof het Kerkplein: maak van het Kerkplein het kloppend hart van Dalfsen.

Reuring, activiteiten en ruimtelijke consequenties
De werkgroep Typisch Dalfsen is in gesprek gegaan met omwonenden en met het College van Kerkrentmeesters en daaruit bleek volgens de werkgroep dat “iedereen graag wil dat het Kerkplein wordt aangepakt en dat het een levendig plein wordt, een plein waar je naar toe getrokken wordt en waar je graag een rondje om de kerk wilt lopen.” In vier avonden zijn de ideeën op tafel gekomen. Meer reuring, levendigheid, gezelligheid en speelgelegenheid. Ideeën genoeg.

Maar hoe ziet het er dan uit als je die ideeën zichtbaar gaat maken? Welke ruimtelijke consequenties brengt dat met zich mee? Alexander Bijl, landschapsontwerper, is bereid gevonden om de ideeën zichtbaar te maken in het kader van zijn masterstudie landschapsarchitectuur. Hij heeft een ontwerp gemaakt voor het Kerkplein, waarin de ideeën verwerkt zijn waar de betrokkenen achter staan.

Typisch Dalfsen
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van Ondernemend Dalfsen, Historische Kring Dalfsen, Plaatselijk Belang Dorp Dalfsen en de Vrienden van Dalfsen. De werkgroep heeft het ontwerp aan de gemeenteraad gepresenteerd en hoopt dat de raadsleden eveneens het belang zien om het Kerkplein binnen afzienbare tijd te verbeteren. De aangesloten organisaties bij Typisch Dalfsen gaan daarover graag in gesprek met de gemeenteraad, mede in het kader van de op te stellen gemeentelijke centrumvisie voor de dorpskern van Dalfsen.

Concept
De Grote Kerk, gelegen op een hooggelegen zandplaat, wordt nog eens extra opgetild door het nu schuin en laagliggende maaiveld achter het muurtje op te hogen en horizontaal te maken en af te zomen met een band van Bentheimer zandsteen. Dit wordt een rand waar je op kunt zitten. Het huidige muurtje verdwijnt. Het ‘optillen’ van de kerk staat symbool voor het belang van de kerk in de gemeenschap en voor het belang van de kerk voor het centrum van Dalfsen. De Bentheimer zandsteen geeft er nog een extra historisch tintje aan daar deze in het verleden over de Vecht naar het westen vervoerd werd.

“De kerk heeft een grote invloed op haar omgeving, zowel fysiek als emotioneel en symbolisch”, laat Yvonne te Woerd namens de werkgroep weten. “De kerk wil midden in de samenleving staan en heeft daar haar invloed op. De ellipsvorm van de kerk zet zich door in de zitrand van Bentheimer zandsteen rond de kerk, in de bestrating daar weer omheen, de afwateringsgoot en in het meubilair en de aankleding van het plein. De kringen maken de verbinding met de omgeving, met Dalfsen. De ellipsvorm is ook terug te vinden in de Blauwe Bogen, deze zijn verwerkt is in de brede metalen afwateringsgoot.”

Verbinding
De kerk in de samenleving, ook verbeeld door meer verbinding te maken tussen het plein en de toren, meer openheid. Het gebied voor en naast de toren is geschikt voor podiumactiviteiten, vlakke en in de bodem weggewerkte waterelementen verlevendigen het plateau voor de toren. Natuurlijk is de hellingbaan voor mindervaliden niet vergeten.

Het plein en het gebied rond de kerk, waar volgens de werkgroep meer reuring mag komen, is geschikt voor terrassen, speelvoorzieningen, kunstuitingen, popup horeca, kiosken en dergelijke. Waar evenementen en markten mogelijk zijn en waar het aantrekkelijk is om naar toe te gaan. Kinderen zijn ook van harte welkom, in speelmogelijkheden in de buurt van terrassen is voorzien.

Verkeer en parkeren
Een meer aantrekkelijke inrichting, meer flexibiliteit, efficiënter parkeren, parkeerplaatsen met groene lage heggen ter plaatse van de bomen, waardoor de auto’s minder opvallen. Het Kerkplein is een autoluw plein. Niet aantrekkelijk om er te gaan rijden, maar wel goed bereikbaar als je er moet zijn. Als je slecht ter been bent of anderszins niet mobiel of als je weinig tijd hebt en even snel naar een winkel of bank moet. “Kenmerkend voor het dorp Dalfsen: horecavoorzieningen en winkels zijn goed bereikbaar met parkeren in de nabijheid”, aldus de Te Woerd.

Het Kerkplein is zodanig ingericht dat voetgangers, fietsers en auto’s dezelfde ruimte gebruiken, waarbij vanzelf rekening wordt gehouden met de ander: gedeeld ruimtegebruik door verschillende verkeersstromen, ofwel Shared Space met overal eenrichtingverkeer voor auto’s. De verkeersafwikkeling is overigens alleen goed te krijgen in relatie tot het hele centrum. En wanneer zijn er genoeg parkeerplaatsen, ook voor bewoners? “Dat verdient een grondig onderzoek in het kader van de centrumvisie, in samenspraak met alle belanghebbenden.”

Groen
De aanwezige bomen zorgen ervoor dat het kloppende hart ook een groen hart is, passend bij een groen Dalfsen. “Maar aan de voorzijde bij de toren mogen best een paar bomen weg”, vindt Te Woerd. “Om een beter zicht op de toren te krijgen, om het plein en de toren meer in verbinding met elkaar te brengen. Met hagen en plantvakken wordt het plein verder vergroend en ingedeeld. Deze plantvakken hebben de vorm van de vijf kernen in het logo van de gemeente Dalfsen.”

Volgens Te Woerd is lang niet iedereen blij met de huidige lindebomen. “Ze geven veel afval, met gladheid tot gevolg, zijn erg groot geworden en ontnemen het zicht op de kerk in de zomer. Maar zou dit niet te verbeteren zijn met grondig onderhoud? De leilindes die te pas en te onpas zijn geplaatst op het plein verbergen nogal wat mooie gevels en verminderen het zicht op het plein. In het ontwerp zijn deze verwijderd.”

Lees ook

Nieuw in Ommen: ontmoetingscentrum voor mensen met (lichte) geheugenproblemen

OMMEN – Op maandag 7 februari vindt de opening plaats van een nieuw ontmoetingscentrum in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.