uit hei en dennen dierendag

Op 4 oktober verwennen we onze beestenboel. Hoewel, volgens mij zijn we daar 365 dagen mee bezig. Waar poezen en honden vroeger met de pot meeaten, hebben ze nu net zoveel keuze als de baasjes en vrouwtjes. Worden ze daardoor ouder of fitter? Welnee, ze worden, net als hun bezitters dikker en vetter. Zeker als ze bij ouderen huizen en het een kwelling wordt om de beestjes uit te laten. Ja, katten kunnen eventueel nog zelf de deur uit, maar honden moeten veel vaker, ook tijdens sneeuw en ijs.

Er is veel dierenleed als je het weet. Dierenartsen worden vaak geconfronteerd met een bijna dood musje of muisje. Ik zou dat niet zo gauw doen. Soms hoor ik een verdwaald vogeltje tegen ons raam vliegen. Dan kijk ik of er leven in zit en plaats het in het struikgewas. Ik heb de tijd nog gekend, dat de schillenboer, de melkboer en groentenboer met paard en wagen door de straten liepen. Ik ben net niet oud genoeg om een hondenkar gezien te hebben. Paarden op het slagveld, dat allicht een slachtveld werd. We hadden dieren nodig. Een hond of verdwaalde poes werd opgenomen. Ze gedijden op een schoteltje melk en aten met ons mee. Kwam je te laat dan vond je de hond in de pot.

Mijn oma had een parkietje, ze was er dol op. Op zondag ging ze naar de kerk en zette dan haar hoed op. Dan werd parkietje wild in de kooi. Oma nam uitvoerig afscheid. “Ja Pietje, vrouwtje gaat naar de kerk hè? Dat weet jij wel hè?” En zo praten wij hier ook met onze boomertjes. Volslagen onzinnige taal slaan we uit. Om je kinderen een beetje met dieren om te laten gaan schaffen we konijntjes, ratjes, hamsters e.d. voor ze aan. Wat zijn ze er blij mee “Maar jij moet hem/haar wel zelf verzorgen hè” Dat beloven ze grif en dat duurt wel twee weken.

Mijn dochters wilden hamsters en konijnen. Hooi, stro, voer, hok. En dan een snikkend kind “Mam mijn hamster beweegt niet meer”. En, ja ze had hem altijd verzorgd! Niet dus. Ik moest hem begraven. Hij had het gewicht van een lucifersdoosje. “Maar ik heb hem altijd eten gegeven, echt waar”, snikte ze. Daarna werd het konijn stijf bevroren gevonden. Toen zijn we er maar mee opgehouden. Nu hebben ze paarden, honden, kippen, katten………..die ze prima verzorgen!!!!

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.