Home / / reunie voor ommer deelnemers aan ncrv zeskamp

reunie voor ommer deelnemers aan ncrv zeskamp

Presentator Dick Passchier en commentator Frank Masmeijer vormden een van de bekendste duo’s van de Nederlandse televisie. Samen brachten zij de NCRV Zeskamp binnen in de Nederlandse huiskamers. TV-kijkers genoten van enthousiaste deelnemers die allerlei spelonderdelen aflegden. De groente- en fruitrace, de zeephelling en krakkemikkige vlotten vormden bekende onderdelen van de Zeskamp. In 1985 was Ommen van de partij.

Gigantisch
“Het was gigantisch”, blikt Henk Kampman trots terug. De Ommenaar, 70 jaar inmiddels, was destijds trainer van team. “Wethouder Riet Vosjan kwam namens de gemeente met het idee om een team op de been te brengen voor de Zeskamp van de NCRV. Samen met Henk Massier en Ale Westerhof heb ik dat toen opgepakt. Drie Ommenaren die al het één en ander deden voor de stad.”

Het drietal pakte het uiterst serieus op. In het uiteindelijke team was slechts plaats voor dertien deelnemers en dus volgde een strenge selectieronde. “Daarvoor kregen we in totaal 84 aanmeldingen”, weet Henk nog. “We hebben ze natuurlijk getest op fitheid, maar ook op mentaliteit. Je moest ook een goede teamspeler zijn.”

Voorbereiding
Henk bladert door wat oude schriften en haalt de scores tevoorschijn van de kandidaten. Op een vergeeld velletje is te zien dat dertien namen zijn omcirkeld. “Zij behoorden tot de selectie, daarmee zijn we aan de slag gegaan. Voordat we de eerste wedstrijd speelden, hadden we er al zeker 300 uur training op zitten.”

Na een lange voorbereiding was het op 7 december 1985 zover. De ploeg reisde af naar de Rijnhal in Arnhem, waar de opnames plaatsvonden. “Heel Ommen was in de ban van de zeskamp. Met acht volle bussen reisden we af naar Arnhem.” Met de steun van het massaal meegekomen publiek, waaronder burgemeester Knoppers, was het team uit Ommen alle andere teams te snel af. Met overmacht kwalificeerde de ploeg zich voor de landelijke finale.

Finale
Begin 1986 trok team Ommen opnieuw naar de Rijnhal in Arnhem. Tegenstanders in de landelijke finale waren Tietjerksteradeel, Noord-oostpolder, Bathmen, Brunssum en Heino. Het “Ommen, Ommen, laat de rest maar komme!” schalde door de bomvolle Rijnhal en het was opnieuw een fantastisch feest. Helaas zat een nieuwe overwinning er niet in. “We hadden wat pech in de tweede ronde”, weet Henk nog. “De deelneemsters moesten zo lang mogelijk aan een touw blijven hangen. Maar die van ons kreeg de kriebels in d’r neus en moest als eerste loslaten. Uiteindelijk eindigden we als vierde.”

Henk Kampman haalt een plakboek tevoorschijn van ongeveer één bij één meter. “Om hem goed te bekijken moet ik hem eigenlijk even op de bank leggen.” Henk stapt naar zijn woonkamer en opent het gigantische boek. Het boekwerk staat vol foto’s van de wedstrijden, de trainingen en de reis naar Arnhem. Uit de grote hoeveelheid krantenknipsels blijkt wel wat de Zeskamp in de jaren 80 losmaakte in de regio.

Reünie
Het boek vormde ook de basis voor de reünie, die zaterdag 10 oktober plaatsvindt. “Vorig jaar was ik de zolder aan het opruimen, toen ik het boek tegenkwam”, legt Henk uit. “Ik bedacht me dat onze deelname aan de Zeskamp dit jaar dertig jaar geleden is. Zo is het idee voor de reünie ontstaan.”

Restaurant De Nieuwe Brug in Lemele is zaterdag het decor van het weerzien van de deelnemers. “De banden heb ik opgevraagd bij de NCRV en mijn zoon heeft ze inmiddels op DVD gezet. Met alle deelnemers van toen gaan we de beelden terugkijken en herinneringen ophalen. We hebben er ontzettend veel zin in.” Henk klapt het boek dicht. “Die gaat natuurlijk mee naar de reünie!”

Lees ook

Schaakvereniging Het Zwarte Paard start het nieuwe seizoen

OMMEN – Ook de schaakvereniging Het Zwarte Paard in Ommen is weer begonnen met de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.