Home / archiefcentraal / kennis gidsen molen den oordt op peil

kennis gidsen molen den oordt op peil

Beide molenaars maken deel uit van de Stichting Ommer Molens. De stichting stimuleert het molenbehoud en vindt het belangrijk dat molens op een aantrekkelijke manier onder de aandacht van de samenleving worden gebracht. “Dit kan de molenaar niet alleen. Iedere molen heeft baat bij een groep enthousiaste vrijwilligers, die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden”, aldus molenaar Luuk Vogelzang van de stichting Ommer Molens.

Met ongeveer tien deelnemers maakte de cursus een goede start. De opleiders-molenaars hebben de Molengidscursus zelf ontwikkeld met daarin veel aandacht over de geschiedenis van de molen. Ook de veiligheid op de molen wordt behandeld en hoe een groep op de molen rondgeleid moet worden. Daarnaast alles over de techniek van de molens. Hoe werkt een molen, wat gebeurt er op de steenzolder, hoe werkt het wieksysteem en waarvoor dient het kruirad, het vangtouwen of wipstok. Een bezoek aan de molens zelf ontbreekt evenmin in de opleiding. Op de eerste cursusdag was dat de ‘eigen’ molen Den Oordt. De cursisten waren onder de indruk van het reilen en zeilen van de oude monumentale molens die tegenwoordig een aantrekkelijke toeristische attractie zijn geworden.

De cursus bestaat uit een aantal verschillende woensdagochtenden. De Molengidsen besluiten de cursus met het in ontvangst nemen van een certificaat. Neem voor meer informatie over deze cursus: contact op met Streekmuseum Ommen via 0529-453487.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.