historische hoogwaterboom dalfsen symbolisch herplant

De karakteristieke boom was zowel onder Dalfsenaren als het waterschap zeer bekend. Als de Vecht buiten zijn oevers trad, waren alle blikken gericht op de boom. Wanneer het stijgende Vechtwater de voet van de kastanje raakte, was dat voor het waterschap het signaal om dijkbewaking in te stellen. De boom had dus een duidelijke signaalfunctie. Tot de eeuwenoude kastanje in 1982 werd geveld door een storm.

Op initiatief van de Vereniging Vrienden van Dalfsen is de kastanje nieuw leven ingeblazen. Vrijdagmiddag plantten Henk Oegema, bestuurslid van Waterschap Groot Salland, wethouder Ruud van Leeuwen, Bertil Uittenboogaard, voorzitter van Vrienden van Dalfsen, Eibert Jongsma, landschapsadviseur van Landschap Overijssel en Maarten te Nuyl, rentmeester van Landgoed Den Aalshorst, op vrijwel dezelfde locatie een nieuwe boom. Geen kastanje-, maar een lindeboom. Dit vanwege de heersende kastanjeziekte. Een linde is een sterke boom en wordt vaker gebruikt als ‘herinneringsboom’.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.