het oranjeplein blijft leeg

Door: Anne Wessels

De meeste vaste sponsoren hebben een contract tot na het WK in 2018. Echter, zij betalen nu niet de bonus die zij wel hadden betaald aan de nationale voetbalbond, wanneer Oranje zich wel had geplaatst. De interesse van de consument loopt terug en sponsoren gaan twijfelen.

Niet alleen de KNVB mist inkomsten. De STER-reclame loopt tientallen miljoenen mis, kranten en andere media kunnen niet met koppen smijten zoals zij dat doen wanneer Oranje onverslaanbaar blijkt. Kroegen lopen niet meer vol en missen topomzetten, supermarkten kunnen geen speciale acties houden en de extra verkoop blijft uit. Uit cijfers van het CBS bleek, dat het EK in 2004 en 2012 zorgde voor circa vijftien procent omzetgroei. De totaal missende inkomsten bedragen, uitgaande van deze gegevens, rond een forse vijftig miljoen euro. Ook de ondernemers in het Vechtdal gaan het gemis van Oranje merken, al zien ondernemers Ronald Kamphuis, Marco de Vries en Moes Hartman Kok ook kansen.


Jumbo Dalfsen rouwt niet om verlies Oranje

De Jumbo in Dalfen rouwt niet om het verlies van het Nederlands Elftal. “De verwachtingen waren al niet al te hoog gespannen dit jaar”, laat Ronald Kamphuis weten. “Commercieel gezien is het natuurlijk jammer. Bier, fris, hapjes en nootjes gaan hard met Europese en wereldkampioenschappen.” Aan andere acties heeft Kamphuis niet gedacht. “Vorig jaar hadden we de landelijk succesvolle Roy Donders Pakken, dat soort acties kunnen bij Jumbo nu wel in de ijskast.”

“Meer aandacht voor andere sporten”

Kamphuis laat weten niet veel het mislopen van de kwalificatie bezig te zijn. “Wanneer de spanning te snijden is, hebben mensen het er in de winkel ook over. Dat was niet het geval nu. Het was eigenlijk al een verloren zaak.” Kamphuis vindt het wel mooi dat ook andere sporten nu eens aan hun trekken komen. “Er zijn meer sporten. Neem de Olympische Spelen. Die zullen nu veel meer aandacht krijgen en dat is ook weleens mooi!”

VII Deugden mist samenhorigheid
Marco de Vries, eigenaar van VII Deugden Dalfsen, maakt zich niet zo druk om het verlies van Oranje. “Natuurlijk is het jammer. Het gezamenlijk voetbal kijken op het horecaplein zit er de komende tijd helaas niet in.” Door het mislopen van het EK ziet De Vries juist kansen op meer bezoekers in zijn restaurant. “Een café is landelijk gezien lastig om staande te houden. Een restaurant als aanvulling is daarom mooi.” Aan andere acties denkt de uitbater momenteel niet. Zijn horecagelegenheid zit middenin een metamorfose en daar ligt nu dan ook het accent op. “Natuurlijk trekt een succesvol Nederlands Elftal publiek naar cafés en pleinen. Dat missen we nu wel, de krenten in de pap zeg maar.”

“We missen de krenten in de pap”

De Vries vindt vooral de samenhorigheid rondom de wedstrijden leuk. “Dat ga ik wel missen komend jaar. Het is altijd mooi als een breed publiek je café betreedt. Zowel jong als oud. Kinderen met geschminkte vlaggetjes op de wangen die staan te wachten op de aftrap. Tijdens de halve finale en de finale volgend jaar staat de televisie wel aan, maar De Vries verwacht dan weinig drukte. “Het is toch echt de Oranjekoorts. Duitsland tegen Turkije als finalewedstrijd nodigt toch echt minder uit.”

Vergunning Oranjeplein ingetrokken
Moes Hartman Kok, altijd betrokken bij de organisatie van de Oranjepleinen in Dalfsen, heeft de vergunning alweer ingetrokken bij de gemeente. De domper van het Nederlands Elftal heeft ervoor gezorgd dat het plein volgend jaar niet volloopt. Hartman Kok laat weten het jammer te vinden en al signalen op te hebben gevangen van inwoners die het net als hem betreuren.

“WK 2018 zijn we er weer bij!”

De Europese- en wereldkampioenschappen zorgen altijd voor extra activiteiten in het dorp. Desondanks heeft het mislopen van het EK volgens Hartman Kok financieel geen grote consequenties. “Maar het WK 2018 zou toch wel leuk zijn. We missen nu de saamhorigheid. Het is een echte traditie geworden hier. In 2010 zijn we begonnen met het organiseren van deze gezellige activiteit op het plein.” Hartman Kok heeft er gelukkig nog wel vertrouwen in. “Op het WK 2018 zijn we er gewoon weer bij!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.