denne van knoldert eigen kr8

“Wilt u meer weten over hoe u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen?” Het is de openingszinne van een persoonlijke brief van de gemeente an ‘de bewoners van dit adres’. Ik schrikke mie dood. Hebt ze plannen mie mien zelfstandheid of te nemm’ dan?

“Bijvoorbeeld praktische (technische) oplossingen voor in huis.”, is de twidde zinne. Een taalkundig gedrogt, want wies mie het gezegde mar ‘ns an. Dus de brief zal wel van een stagiaire weane. Det schelt, misschien wult ze mie toch nie uut huus. Ik loat mien hartslag dalen en leas de brief kalm verder. Het giet oaver ‘eigen Kr8’. Een prachtig vöarbeeld van een duur mar slecht reclamebureau det precies weet hoe ie oe doelgroep mis mut lopen. In dit geval is de te bereiken doelgroep neeng van de tien kear oald volk, en die ziet doar toch echt een 8 stoane, die hebt gin idee van de bedoeling det die 8 as acht achter kr mut. Loat stoan det ze benul hebt van het wiskundige grappie van die 8, wat stiet vöar verbinden. Ik denk zelfs det ule, nog jong en kwiek, noe ok zegt van ‘Huh? Det wus ik niet!’ (Det wiskundige teken is officieel een liggende 8. D’r klopt dus ok nog ‘ns kear gin reet van. Wat zol det reclamebureau ekost hemm’?)

Nog een zinne uut de brief: “Sinds januari van dit jaar is de gemeente verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de ondersteuning aan u als inwoner op het gebied van zorg.” Leas die zinne nog ’n kear. En dan nog ’n kear. Snap ie ‘m?

D’r stiet det ik ‘een inwoner op gebied van zorg’ benne. ‘Op gebied van zorg’ mut achter ‘de gemeente’ stoane, dan snit het holt. Mar as die stagiaire zo an het husselen is met zinsdelen, stiet ‘voor een belangrijk deel’ dan wel op de goeje plaatste? Het kan ok een belangrijk deel van ‘de gemeente’ of van ‘de zorg’ weane. En doarbie: Hoe groot is det belangrijke deel? En is det andere deel onbelangrijk?

Alles met mekare beleg de gemeente een info-oamd woarop ze oe vertelt hoe ie oezelf d’r op vöar kunt bereiden thuus te blie’m wonen in een situatie woarin ie vrogger noar het bejaardenhuus ging. Zo’n oamd organisearen lik mie een slecht vöarbeeld van eigen kr8. En ik ben uut’eneudigd met een 8telijke brief.

Denne van Knöldert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.