ahoy ahoy hier is jacco de boekanier

Ahoy, Ahoy, Hier is Jacco de Boekanier
Mijn naam is Jacco, Jacco de Boekanier, en zonder één duit op zak, vaar ik vrolijk en onvervaard over de 7 wereldzeeën. Mijn volledige naam is Jacques de la Fontaine, beter bekend als Jacco de Boekanier. Mijn vader heette Gérard de la Fontaine alias Gérard de Boekanier, en mijn opa heette Jacques de la Fontaine, beter bekend als Jacques ‘Jacco’ de Boekanier! Ik ben dus vernoemd naar mijn opa, en ik stam dus uit een geslacht van stoere zeebonken. Mijn vader en opa voeren net zoals ik over de 7 wereldzeeën, en ik ben dan ook op een schip geboren. Eh neen, zeeziek ben ik nog nooit geweest en zal ik ook nooit worden. Zeeziek! Dat is voor watjes! En niet voor echte stoere zeebonken zoals ik.

Momenteel vaar ik op de Queen of the Carribean over de 7 wereldzeeën. Tja, ik dacht weer eens slim te zijn, en glipte stiekem aan boord. Tja, je moet wat als je net zoals ik altijd net iets te weinig geld hebt, en het leven steeds duurder wordt. Zoals ik wel vaker deed, sloop ik stiekem in het bagageruim, en wachte totdat wij op volle zee waren om tevoorschijn te komen. Vervolgens begaf ik mij op mijn gemak onder de gasten en deed mij te goed aan het rijkelijk gevulde buffet. Een voortreffelijk buffet, maar ze hadden net zoals vorig jaar helaas geen mosselen en pannenkoeken, maar ik had wel heerlijk gegeten.

Maar helaas, helaas, ik kwam een ‘oude bekende’ tegen, een hele boze kapitein Jones, die mij vorig jaar ook al betrapte toen ik een ‘gratis’ reisje wilde maken. Tjonge, tjonge, wat was die gast boos! Hij dreigde mij zelfs overboord te kieperen, maar ik zei; ‘Relax, relax toch, mijn beste kapitein. Het is veel te warm om u zo boos te maken. Weet u wat? Ik kan mij net zo goed nuttig maken, de gasten bedienen en helpen in de keuken. Dat is veel beter dan mij overboord te kieperen. Het water is veel te koud, de haaien lusten mij toch niet en het is toch wel een heel eind zwemmen naar het vasteland.’ Daar had kapitein Jones niets tegen in te brengen. ’Nou vooruit dan maar, er is meer dan genoeg werk te doen voor jou. Ik heb al zo weinig personeel, en het werk moet wel gedaan worden. Zo moet je elke dag twee keer het dek schrobben en boenen, de gasten bedienen en werken in de kombuis. Denk erom, het wordt geen vakantiereis voor jou!’, bromde kapitein Jones.


Kapitein Jones

Nou, dat vond ik wel een hele goede deal, en zodoende vaar ik weer vrolijk en gratis over de 7 wereldzeeën. Tja, een slimme boekanier is nu eenmaal op zijn toekomst voorbereid. Wat doe ik dagelijks? Ik ontvang de gasten, ruim op en ik schrob en boen dagelijks het dek. Oh ja, ik werk ook in de kombuis, en ik heb mijzelf al benoemd als deskundig voorproever. Dit onder het motto: Als Jacco de Boekanier niet ziek wordt van het eten, dan worden de gasten het ook niet.

Dus lekker luieren en in de zon liggen is er beslist niet bij. Tja, je moet wat over hebben voor een ‘gratis’ reis met de Queen of the Carribean. Het eten is nog steeds voortreffelijk, maar mosselen en pannenkoeken hebben ze nog steeds niet. Ik zal toch maar eens een klacht indienen bij de rederij of bij de consumentenbond. Maar dat is van later zorg, ik moet nu wat te bikken halen voor mijzelf. En dan het dek schrobben en boenen voor de avond, nog een afzakkertje drinken met de matrozen en dan is het tijd om onder zeil te gaan. Morgen is het weer vroeg dag, dan moet ik weer het dek schrobben en boenen, en de gasten bedienen. En uiteraard kijk ik nog even op Facebook, want deze slimme boekanier gaat wel met zijn tijd mee, en hij zit ook op Facebook.

Ik nok nu af, en ga onder zeil. Adios en Toedeledokie. De groeten van Jacco de Boekanier.

Last but no least. Weten jullie dat de uitdrukkingen ‘onder zeil gaan’ en ‘afnokken’ uit de scheepvaart komen? Afnokken betekent: ‘ergens mee ophouden’ of ‘stoppen met werken’. Onder zeil gaan betekent: slapen. Meer weten over de scheepvaart en uitdrukkingen uit de scheepvaart? Bezoek dan eens deze interessante website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.