wethouder scheele taalcafe

In Ommen zijn meer dan 1200 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In een talige samenleving als de onze maakt dat je leven heel erg ingewikkeld. Taal is zo belangrijk: een boodschappenlijstje maken, je kind of kleinkind voorlezen , formulieren die je moet invullen, maar ook het versturen van een e-mail, een whatsappje of een bericht op Facebook of Twitter. Zonder taal ben je nergens.

Dat beseffen mensen die de taal niet machtig zijn ook, en uit schaamte proberen ze dat te verbergen. Daar zijn mensen soms heel handig is. Maar wat doen ze zich zelf daarmee te kort. En dat is niet alleen een probleem voor de mensen zelf, maar ook voor hun directe omgeving en de samenleving. We willen toch dat mensen kunnen meedoen? Daar moeten we dus echt wat aan doen, want als je de verhalen hoort van mensen die de stap hebben gezet om te leren lezen, weet je direct hoe waardevol dit is.

Natuurlijk: we hebben een bibliotheek met goede voorzieningen zoals een Taalpunt en speciale boeken voor mensen die moeite hebben met lezen. Maar het is dus niet voldoende. De vraag is dan: hoe bereiken we nog meer mensen met taalproblemen?

Ommen kent nu een Taalcafé in onze kringloopwinkel Noggus & Noggus. Hier kunnen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven elkaar ontmoeten. Iedereen kan vrijblijvend binnenlopen. Onder begeleiding van Taalvrijwilligers kunnen deelnemers aan het café oefenen met het lezen van bijvoorbeeld post en schrijven van een e-mail of sollicitatieformulier.

Deze week was de week van de alfabetisering. De hele week kwamen we het tegen: van de letterkoekjes die we in het gemeentehuis kregen tot de leuke activiteiten zoals het scrabblecafé. Heel goed dat het op zo’n positieve manier onder de aandacht is gebracht. En dat geldt natuurlijk ook voor het Taalcafé.

En nu maar hopen dat inwoners die de kringloopwinkel in liepen op zoek naar iets leuks, er met een schat aan informatie weer uit lopen. Met een aanmelding voor een cursus lezen en schrijven, of een sollicitatiebrief die ze misschien een mooie baan oplevert.

De kringloopwinkel is een winkel voor duurzaamheid, omdat we spullen niet te snel willen afschrijven. Nu is er een belangrijke functie aan toegevoegd: het blijvend investeren in mensen. Want mensen willen we nooit afschrijven!

Ko Scheele

ko.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.