uit hei en dennen verliefdheid

Ieder mens wordt in z’n leven op z’n minst één keer verliefd. En is dat een prettig gevoel? Ik vond het erg verwarrende tijden, vindt hij mij ook leuk, en hoe kom ik dat te weten? Gewoon aan hem vertellen, dat je op hem verliefd bent? Was het maar zo simpel. In ieder geval niet in 1960. Zestien was ik en enorm onzeker. Voor het eerst naar dansles en hopen dat een leuke jongen mij vraagt de eerste danspassen samen te leren. Onwennig, maar spannend, die arm op je rug en mijn hand in zijn klamme hand. Jongens, die allemaal in een pak kwamen, terwijl wij meisjes een beeldschone jurk, petticoat, nylons met naad en schoentjes met hoge hakken droegen.

Wij kenden elkaar niet, je weet dus niet met wie je danst en daarom kregen de jongens bijnamen. De mijne noemden we speknek. Een reden om daar niet verliefd op te worden. Maar, o, die knappe wat oudere jongen met die ondeugende bruine ogen, die al die ingewikkelde passen direct onder de knie had. Hoe krijg ik die!

Flirten dus……..daar had ik me al in getraind voor de spiegel. Hij ging overstag die volgende week en wat was ik happy. Ja, hij mocht mij naar huis brengen, achter op zijn fiets. Zenuwen over het verloop van de tocht en dan sta je al voor je ouderlijk huis……….. Of hij mij mocht kussen. Ja, dat vroegen ze toen beleefd. O jee, hoe doe je dat, kussen. In de film leken die kussen eindeloos lang. Maar hoe houdt ik mijn gezicht dan, en wat gebeurt er met onze neuzen, die zitten toch in de weg.

Kussen, ja dat deed ik geregeld bij ouders, grootouders en tantes, vlugge kus op wang of mond en klaar. Dood nerveus onderging ik zijn omhelzing en tegelijkertijd kwam de eerste echte kus. Was dat fijn? Fijn? Ik vond het ronduit weerzinwekkend, dat waren dus die filmkussen, waar vrouwen smachtend bij keken? Snel naar binnen en drie keer tanden poetsen………….

Wat ben ik nog vaak verliefd geweest zeg. Het moeilijke is wel, dat je er toch één moet kiezen, waar je je leven mee wilt delen. Ja jongeren, de toekomst van een meisje was trouwen. En volgens de romans zou je dan een leven lang op elkaar verliefd blijven en voor altijd gelukkig zijn.

De realiteit leert anders. Eén op de drie huwelijken haalt het niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.