Home / archiefcentraal / uit hei en dennen kinderen weer naar school

uit hei en dennen kinderen weer naar school

Hoera, roepen alle ouders van Nederland, de scholen beginnen weer. Zes tot acht weken duurt de zomervakantie en hoe houd je ze bezig. Dat is tegenwoordig niet meer zo heel moeilijk, omdat zelfs peuters vanaf anderhalf jaar op tablets of I phones timmeren. En als je ze echt wilt plezieren, moet je ze zo’n ding van ‘s morgens vroeg tot bedtijd in hun handjes duwen. Ze dribbelen hoogstens naar de keuken voor snoep, koek en ander lekkers, pakken het zoveelste blikje cola en zitten met z’n allen naar elkaar te appen. Nou ja, als ze kunnen lezen en schrijven.

Ze doen spelletjes op tablets, die horror films evenaren. Van alles en iedereen moet worden beschoten, verbrand, verpulverd, vermoord…….en niet rustig, nee, met veel lawaai en daarna triomfantelijk gebrul dat het gelukt is. “Kijk mama, ik heb ze allemaal dood geschoten”. “Fijn jongen, knap gedaan hoor”, want zelf zit je voor je tv naar een kneuterige soap te kijken, dus tijd om alle gedode trollen te bewonderen heb je niet.

Maar, je gaat als ouders natuurlijk ook weg met de kinderen. Voor de bemiddelden VER weg, voor de modaal echtparen naar de camping en een aantal groenen gaan het bos in om daar met een minimum aan kleding en comfort te overleven. Het moet. Iedereen heeft het er over, en vaak is het een wedstrijd wie de meest avontuurlijke vakantie heeft gehad.

En dat kan ook in je eigen omgeving. Geef kinderen hout, spijkers, hamers, een bal, een opblaasbadje, een tentje, houdt ze in de gaten en bemoei je er zo weinig mogelijk mee. Maak sandwiches, bak pannenkoeken, bbq worstjes en bak frites. Ze hebben geweldig plezier, want het interesseert kinderen niet hoe ver je met ze reist. Ze vragen immers na 5 kilometer “zijn we er al??”.

En nu gaan ze voor het eerst naar een nieuwe klas, nieuwe school, studeren, huiswerk maken………….En daar moet je dus als ouders erg achteraan. Blijven zitten is er niet meer bij hè, dan ga je naar een ander level of andere school. En is je kind bijzonder en moet naar ander onderwijs, dan moet je heel veel regelen, want de zelfredzaamheid staat voorop.

Ach, ouderen van nu uit deze streek, weet je nog? Lageronderwijs, Huishoudschool, Ambachtschool, Mulo of HBS. Jongens konden kiezen, moesten een gezin kunnen onderhouden. Meisjes zouden tòch trouwen, dus wat had je aan die “geleerdigheid”.

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.