trechterbekers en meer in twee rondom dalfsens

Deze week verschijnen maar liefst twee nummers van Rondom Dalfsen, het blad van de Historische Kring. Eén nummer is geheel gewijd aan de spectaculaire en voor Europa unieke vondsten die dit voorjaar zijn gedaan bij de opgravingen in Oosterdalfsen: 120 trechterbekers, kleurrijke kralen, graven , gereedschappen en meer, alles zo’n 5000 jaar oud.

Langs een Vechtarm leefde een Trechterbekervolk en dat hield er een hoogstaande cultuur op na. Dat is aantoonbaar: de tientallen haarscherpe kleurenfoto’s van Carolien Prins bewijzen dat. In het extra dikke extra nummer geven Ab Goutbeek en archeoloog Niels Bouma deskundige toelichting en uitleg bij de betekenis van de vondsten en de kenmerken en achtergronden van het Trechterbekervolk.

Een deel van de vondsten is tot en met zaterdag 12 september (monumentendag) nog te zien in het gemeentehuis. Opschieten dus. Wat er daarna mee gaat gebeuren is onzeker, wethouder Klaas Agricola vertelt er wat over. Het blad zal ongetwijfeld de hele archeologische wereld rondgaan.

Regulier nummer

Voor mensen die meer van recentere geschiedenis houden is er het reguliere september nummer. Daarin doet Dorothée Kostwinder verslag van de avonturen in Dalfsen van dierenarts Koeslag. Greet van de Kamp beschrijft hoe zij via een sollicitatie 60 jaar geleden in Dalfsen terecht kwam. Zij heeft mooie foto’s bewaard. Veel aandacht is er ook voor Marten Kingma, die met zijn gezin uit Friesland kwam en zo’n belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het dorp Lemelerveld langs het kanaal. En hoe religieus bevlogen Amsterdammers als Blikman Kikkert en Rovers daar nog belangrijker in waren.

Godert Willem, baron Van Dedem komt ook aan bod. Bijzonder is een scherpe en fraaie foto, genomen in de dertiger jaren vanaf de toren van de Grote Kerk, van de Wilhelminastraat en omgeving. Henk van der Beeke beschrijft alle gebouwen die er op staan en deels vandaag nog herkenbaar zijn.

Leden van de Historische Kring zijn spekkoper: zij krijgen beide nummers gratis thuisbezorgd. Anderen kunnen de nummers kopen in het Historisch Centrum in de Trefkoele+, bij Primera Jansen en The Read Shop in Dalfsen en bij Supermarkt Wennemars in Oudleusen. Kortom, iedereen kan zien en lezen hoe mooi en boeiend geschiedenis is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.