sjaco aalbers bedwong italiaanse berg

Sjaco Aalbers van Eye Wish Opticiens in Ommen liep eind augustus de beruchte Stelvio Bergloop in Italië. Een hardloopwedstrijd van 21,2 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. In totaal kende de route 1533 hoogtemeters, langs 34 haarspeldbochten. De deelnemers brachten meer dan 280.000 euro aan sponsorgeld bijeen voor gepersonaliseerd kankeronderzoek en behandeling van de ziekte.

Het hoogste punt is vanaf drie kanten te bereiken en is een favoriete bestemming van veel motorrijders. Maar op de Stelvio for Live dag was de hele berg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Naast de 32 hardlopers bleken zo’n 25.000 à 30.000 wielrenners op af te zijn gekomen om de berg te bedwingen, zonder uitlaatgassen en lawaai. “Aan nagenoeg stilstaande of zelfs afgestapte fietser, kon je als hardloper makkelijk inschatten wanneer het beter was om stevig door te lopen en wanneer het sneller was om hard te lopen”, aldus Sjaco.

Eten en drinken

Zowel de diverse gemeentelijke overheden als de organisatie van Stelvio for Live hadden eet- en drinkposten neergezet. Veel drinken was de lopers sterk aanbevolen en de tip was om geen drinkpost overslaan.

“En met name het drinken was hard nodig”, vertelt Sjaco. “Het was een zeer zonnige en warme dag, zo tegen de 30 graden. En ja, het was zwaar (3 uur en een kwartier onafgebroken zwoegen), lang (21,1 km), steil (meer dan 7,5%), bochtig (34 harspelsbochten) en omhoog (1533 hoogtemeters). Maar ook ontzettend leuk om te doen. Mede door de gedegen voorbereiding kwam ik niet total loss aan de finish. Achteraf had ik de loopband in de sportschool best nog wat steiler mogen zetten. Maar ik heb ondertussen wel veel geleerd hoe een bergloop te lopen.”

Opbrengst

Na afloop stond een koolhydraatrijke spaghettimaaltijd klaar en was er een samenkomst waarbij het eindbedrag werd bekend gemaakt, dat de 194 sporters bijeen gebracht hadden via diverse sponsacties. Het doel van €228.500 werd ruimschoots (+24%) gehaald met het opgehaalde bedrag van €285.000. Een fantastisch bedrag voor verder onderzoek naar geïndividualiseerde medicijnen voor individuele patiënten met kanker. Nu wordt nog van heel veel patiënten met kanker, zoveel mogelijk DNA, ziekteverloop en andere data verzameld. Het doel daarvan is om in de toekomst omgekeerd, vanuit de data het verloop van en de kans op deze ziekten, vroegtijdig te onderkennen en het best werkende medicijn aan te kunnen bieden.

Sjaco wil alle klanten, collega’s, vrienden en familie hartelijk bedanken voor hun sponsoring. “Voor mij is het een top belevenis geweest en een leuke en nuttige manier om het 2½ jarig bestaan van Eye Wish Ommen te vieren. Zowel in sport als in werk ‘de weg omhoog’ vasthouden. En het smaakte naar meer. Volgend jaar de Jungfrau Marathon, waar ik de zwaarste laatste 17 km al als test gelopen heb. We waren toch in de buurt.”

1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.