Home / archiefcentraal / scholieren veiliger op weg dankzij verkeerseducatieprojecten

scholieren veiliger op weg dankzij verkeerseducatieprojecten

Jaarlijks nemen de basisscholen in de gemeente Hardenberg wisselend deel aan verkeereducatieprojecten. De helft van de basisscholen doen dit schooljaar mee met het project Dode hoek dat voor de zevende keer wordt gegeven, de andere helft neemt deel aan het project Streetwise. Volgend schooljaar worden de projecten tussen de scholen gewisseld. De projecten zijn onderdeel van het verkeerseducatieprogramma van voor het basisonderwijs en worden financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel.

Streetwise
Streetwise is bedoeld voor leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 en wordt tot eind oktober 2015 gegeven door de ANWB. 20 scholen doen dit schooljaar mee aan Streetwise. Diverse programma’s binnen Streetwise bevorderen de verkeersveiligheid. Bij groep 1 en 2 staan het herkennen van verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal, bij ‘Blik en klik’ ligt de nadruk op de actieve verkeersveiligheid voor kinderen in groep 3 en 4. Kinderen van groep 5 en 6 leren in ‘Hallo auto’ over de remweg van een auto en de invloed van de reactietijd op die remweg. ‘Trapvaardig’traint kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid. Ook rijden ze met een zware rugtas op. Zo worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Dode Hoek
Maar liefst 23 scholen en ruim 900 leerlingen doen in de eerste week van oktober mee aan het Dode Hoek project, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Hardenberg en de werkgroep ‘Verkeersouders dode hoek’. De theorieles wordt uitgevoerd door Chauffeurs Vereniging Friesland. Tijdens de les krijgen de kinderen informatie over de gevaren van de dode hoek en tips over hoe deze te ontwijken is. Hierna zien de kinderen op de parkeerplaats van de Evenementenhal Hardenberg hoe het in de praktijk werkt met grote voertuigen. De kinderen ervaren wanneer je wel of niet zichtbaar bent vanaf de stoel van de chauffeur. Het project is mogelijk dankzij de medewerking van 30 vrijwilligers en verschillende transport-, vervoers- en landbouwbedrijven die gratis hun vrachtwagens en landbouwvoertuigen beschikbaar stellen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.