Home / archiefcentraal / pleijendal start met energie besparen

pleijendal start met energie besparen

Duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen uit Dalfsen gaat proberen besparingsmaatregelen van de grond te krijgen. Ze worden daarbij geholpen door Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis. Het doel is om energie en geld besparen door gezamenlijk acties te organiseren.

De vereniging laat weten: “Energie besparen is goed voor ons milieu. En voor onze portemonnee. Voor de toekomst van onze planeet, en dus voor onze kinderen. Toch komt het er vaak niet van. Uit onderzoek blijkt dat als een buurt de krachten bundelt, het opeens wel lukt om besparingsmaatregelen van de grond te tillen.” In Dalfsen gaat Groen Gebogen de uitdaging aan, te beginnen in Pleijendal.

Buurkracht

Het idee achter Buurkracht is dat energie besparen met de buurt goedkoper is, makkelijker en bovendien ook nog gezelliger. Het buurtteam, de werkgroep Bewust Wonen van Groen Gebogen trekt de kar. Dit team bestaat uit Janneke Dijkhof, Thijs Mosterman, Yvonne te Woerd, Jeroen Holterman, Henk Luning, Jan Nijman en Ali Kamphuis. Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in het dorp te onderzoeken en het buurtteam te helpen bij het opvragen en beoordelen van offertes. “Als inwoner van Pleijendal kun je je nu al aanmelden op www.buurkracht.nl/pleijendal. Je ziet dan welke maatregelen voor jou persoonlijk interessant zijn. En je wordt meteen van onze acties op de hoogte gehouden”, aldus Thijs Mosterman.

Inwoners van Pleijendal krijgen nu via Enexis de slimme meter aangeboden. Met de slimme meter wordt inzicht in je eigen energieverbruik mogelijk. Op buurkracht.nl is vervolgens te zien hoe ieders eigen energieverbruik zich verhoudt tot dat van de buurt. Jeroen Holterman: “Als je energie wilt besparen, is het handig om te weten hoeveel je nu eigenlijk verbruikt. En hoe je je verbruik lager kunt krijgen. De buurt beslist zelf welke maatregelen aangepakt gaan worden en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht.”

Het buurtteam organiseert 8 oktober een eerste buurtbijeenkomst waar bewoners informatie krijgen over de plannen en de aanpak. Pleijendallers krijgen hierover binnenkort meer informatie. Wil je meer weten of heb je zelf besparingsideeën? Neem dan contact op met het buurtteam via bewustwonen@groengebogen.nl of met

Rana Berends van Buurkracht via 06-50605389 of rana@buurkracht.nl. Kijk voor meer informatie op www.buurkracht.nl of www.groengebogen.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.