opiniemakers digitale criminaliteit

Een dikke miljoen Jeeps moeten terug naar de fabriek omdat hackers de besturing van de auto kunnen overnemen. Het lek zit in de overdracht van apparatuur die je meeneemt je auto in (een telefoon, muziek) en zich verbindt met de boordcomputer van de auto. Het directe gevaar is dat iemand anders jouw besturing kan overnemen. Maar het indirecte gevaar is veel groter.

Op zich is het wel een grappig bericht dat hackers jouw besturing kunnen overnemen. Ze kunnen ook vast wel jouw verwarming en beveiligingssysteem. Het schijnt zelfs zo te werken met koelkasten die online zijn. Dat zijn van die koelkasten die op je digitale boodschappenlijstje de melk toevoegen als die bijna op is. (Met als gevolg dat we het erg gaan vinden als er een keer iets niet in huis is, terwijl het leven veel makkelijker is als je daar je schouders over ophaalt.) Als je zo’n koelkast hackt koop je de verkeerde dingen.

Hackers kunnen jouw Jeep en jouw koelkast kraken. Het wordt al minder leuk als je bedenkt dat je op die manier ook de digital gestuurde verkeerslichten op dat drukke kruispunt kunnen kraken. Of het systeem van onze waterzuivering. De kerncentrale in Borssele…

Dat zijn allemaal nog de directe gevolgen.

Maar indirect betekent dat als derden toegang tot je systeem hebben, dat ze dus aan het begin staan van toegang tot jouw hele netwerk. En dan is het feest. Ze kijken dan mee als je digitaal bankiert en plunderen je bankrekening. Ze kunnen bij dat wordbestand met al jouw wachtwoorden en passen jouw verzekeringen aan. Ze laten jou betalen voor andermans gasrekening. Bedenk het maar.

En misschien is het meest zorgwekkende nog wel dat de criminelen – die toch altijd al een stapje voor lopen op het opsporingssysteem – altijd mijlenver in kennis voorlopen op oom agent die de criminelen moet oppakken.

Zelf hebben we het meegemaakt toen onze site gehackt was. De politie vroeg toen – echt waar – waar de daders dan het pand waren binnengekomen. We hadden bijna ‘via het raam’ gezegd ‘want we gebruiken windows.’ Maar die grap hadden ze vast niet gesnapt. (En tot welk resultaat het speurwerk geleid heeft hebben we nooit meer vernomen. We weten zelfs niet of het onderzoek nog loopt. Terwijl je de computer heel makkelijk een wake up call kunt laten geven dat je het slachtoffer nog even moet berichten.) Als je met die kennis internetcriminelen te lijf gaat, dan weet je het wel.

En ja, er zullen ook bij de politie vast een paar deskundigen zijn die het beter kunnen. Maar als een bedrijf als Kreissler Jeeps maakt die je kunt hacken, waarom zou de politie dan goed voorbereid zijn op cybercriminaliteit? Die heeft – ook echt waar – drie kwart van haar capaciteit nodig voor drugs gerelateerde zaken. Waarvoor overigens ook en heel makkelijke andere oplossing te bedenken is: legaliseren!

Harrie Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.