opinie compassie en angst voor vluchtelingen

“ ‘Wij hebben het er maar moeilijk mee. Ons geweten piept en kraakt een beetje’, zo schreef het Algemeen Dagblad vorige week. En zo is het. Enerzijds is er de compassie, zeker als er schrijnende foto’s de ronde doen. Anderzijds is er angst. Slaapzakken voor Lesbos regelen, een fijne actie op Facebook liken, geheel tot uw dienst maar een asielzoekerscentrum in de achtertuin, dat is toch minder. Tegen dit decor staat de overheid voor de taak om de stroom aan asielzoekers goed te tackelen. De druk neemt toe. De afgelopen week vroeg het kabinet de gemeenten om per ommegaande slaapplaatsen te regelen. Er dreigden mensen op straat terecht te komen. Het mooi om te zien dat er dan veel los komt.

Maar bij dit alles is het wel zaak om niet in de waan van de dag te blijven hangen. Of wij het nu leuk vinden of niet, een deel van de asielzoekers blijft hier voor goed. Tenten, kantoren en sporthalen kunnen prima dienst doen als noodopvang maar bieden natuurlijk geen structurele oplossing. Belangrijk is dat gemeenten over het moment van nu heen kijken. De opgave is ingewikkeld. Woningen beschikbaar stellen terwijl er wachtlijsten zijn, banen aanbieden terwijl de werkloosheid hoog is. Ga er maar aan staan.

Toch kunnen juist kleinere gemeenten als Raalte, Olst-Wijhe, Ommen en Dalfsen en dorpen als Diepenveen en Schalkhaar zich onderscheiden als het gaat om de opvang op langere termijn. De kleinschaligheid en de korte lijnen bieden hiervoor kansen. Op de eerste plaats door vrijkomend maatschappelijk vastgoed (scholen, buurthuizen e.d.) eens goed te scannen op woonpotentie.

Toen de Peperhofschool in Wijhe een aantal jaren geleden uit de voegen barstte is tijdelijk een schoolwoning ingericht. Toen het aantal leerlingen afnam is de schoolwoning weer woning geworden. Een flexibele oplossing. Zoiets zou je nu, in samenwerking met bijvoorbeeld Salland Wonen, ook kunnen doen. Maatschappelijk vastgoed ombouwen tot woningen en deze in eerste instantie voor asielzoekers bestemmen. Mocht het aantal benodigde woningen voor de statushouders dalen dan voeg je de woningen toe aan het reguliere woningvoorraad. Bijkomend voordeel is dat je op deze wijze minder een beroep hoeft te doen op de woningen in de sociale sector. En er daarmee ook eens een keer andere wijken en buurten in beeld komen.

Daarnaast biedt de kleinschaligheid van een dorp prima kansen voor integratie. De afgelopen weken zijn daar al de nodige initiatieven voor genomen. Opgave is nu om deze initiatieven verder handen en voeten te geven. Daar moeten de gemeenten zich overigens niet teveel mee bemoeien. Dat kan de samenleving prima zelf. Wat ze wel moeten doen is vaart maken. De massale instroom van nu maakt dat de taakstelling waaraan de gemeenten moeten voldoen als het gaat om vluchtelingen aanzienlijk omhoog gaat. Daar kun je je maar beter op voorbereiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.