open monumentendag gaat langs lucashoeve

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september behoren De Olde Lucashoeve en het tegenwoordige natuurkampeerterrein in Lemele tot de bezienswaardigheden. De routebeschrijving van de auto- fiets- en wandelroute door het dorp is die zaterdag vanaf 10.00 uur verkrijgbaar bij de Ichtuskerk aan de Lemelerweg 74 in Lemele.

Olde Lucashoeve

Aan de voet van de Lemelerberg ligt De Olde Lucashoeve, een wit geschilderd, met riet gedekt, boerderijtje. Tot aan de vijftiger jaren werd hier aan de Kerkweg 30 in Lemele op kleine schaal geboerd met schapen die de heide opzochten van de Lemelerberg. Tegenwoordig is het een mooi natuurkampeerterrein waar de vakantieganger rust en ruimte vindt. Motto van gastheer Harm Hardonk is ook: “Te gast bij moeder natuur”.

De familie Hardonk, afkomstig uit het westen, kreeg het boerderijtje in 1950 te koop aangeboden. Eerder mocht burgemeester Nering Bögel zich eigenaar noemen, evenals Willem Hesselink. De eerste eigenaar was de familie Warmink en vanaf 1880 de familie Stobbelaar. Op de voorgevel pronkt het jaartal 1881 als vermoedelijke datum van verbouw. De boerderij was eerder ook bekend als Erve Warmink en later Erve Stobbelaar.

Toen Hardonk 65 jaar geleden eigenaar werd is de boerderij helemaal verbouwd met als architect de bekende Jan Jans uit Almelo. Bijna alles werd gesloopt. Alleen de fundering en de waterput zijn blijven staan. Een oude schaapskooi, afkomstig uit de verdeling van de Marke in 1850 en die op de Lemelerberg heeft gestaan, is bij het boerderijtje geplaatst.

Apostel

Hardonk was behalve schilder ook goedgelovig. Bij het bedenken van een naam voor de hoeve werd er al snel een link gelegd naar evangelist en de apostel uit de bijbel: Lucas. Bovendien was Lucas patroonheilige van de schilders, dus werd het ‘De Olde Lucashoeve’. Eerst werden op zomerdag pensiongasten gehouden. Ook deed de deel van de boerderij dienst als een soort centrum voor kunstenaars met tentoonstellingen. Een bijzonder verwijsbord uit die tijd geeft dat ook aan.

Toen in de zestiger jaren het kamperen in zwang kwam werd de overstap gemaakt naar camping. De camping is nog ook ANWB bondscamping geweest, waar de kampeerder een ANWB kampeerdiploma in de wacht kon slepen. Gastheer Harm Hardonk heeft in de loop der jaren door aankoop van gronden het kampeerterrein weten uit te breiden en tevens van alle gemakken voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.