ommenaren tevreden over winkelvoorzieningen

Het Koopstromenonderzoek wordt iedere vijf jaar uitgevoerd en brengt het koopgedrag van consumenten in kaart. De resultaten van het Koopstromenonderzoek 2015 zijn gebaseerd op gegevens die in april en mei 2015 zijn verzameld. In het onderzoek is de totale omzet een belangrijke indicator. Dit geeft aan in welke mate klanten bestedingen doen bij de winkelvoorzieningen in de kern. Dit wordt berekend door het aantal klanten te vermenigvuldigen met de gemiddelde landelijke besteding per hoofd van de bevolking, gecorrigeerd naar de inkomenssituatie in het gebied.

De inwoners van Ommen zijn goed voor tweederde van de bestedingen in de dagelijkse sector. Daarnaast komen ook inwoners uit overige delen van de gemeente en uit Dalfsen steeds vaker naar Ommen voor hun dagelijkse boodschappen. De totale omzet in de dagelijkse sector is de afgelopen vijf jaar dan ook met ruim 16% toegenomen tot €42,8 miljoen. De totale omzet in de niet-dagelijkse sector is met 18,5% gedaald naar €20,3 miljoen. Hiermee volgt Ommen de trend in Oost-Nederland. Inwoners van Ommen zijn voor de dagelijkse sterk georiënteerd op Ommen. Voor kleding, schoenen en woninginrichting is dit veel minder het geval. De meeste omzet wordt gegenereerd in het centrum.

Ommenaren kiezen voor hun dagelijkse boodschappen voor Ommen vanwege de nabijheid, het aanbod van bepaalde winkels en parkeergelegenheid. Bij winkelen in Ommen speelt daarnaast de bereikbaarheid een rol. Bezoekers aan het centrum komen vooral met de auto. Wel pakken bezoekers in 2015 vaker de fiets, vooral als zij in Ommen gaan winkelen. De winkelvoorzieningen in Ommen worden over het algemeen als goed beoordeeld. Bezoekers zijn vooral tevreden voor de parkeermogelijkheden. Het aantal winkels krijgt de laagste beoordeling. Gebruik van internet voor winkelen zit in de lift. Inwoners geven aan hierdoor minder te besteden in fysieke winkels.

Loco-burgemeester Ko Scheele herkent de cijfers: “We hebben de afgelopen jaren veel fysieke maatregelen genomen en ook de komende jaren staan mooie projecten op stapel waarmee we het centrum mooier en krachtiger maken. We zijn trots op ons nieuwe centrum, maar er is nog genoeg te doen. De opgave is om samen met de ondernemers de schouders eronder te zetten om hier de vruchten van te plukken. Daarom gaan we dit najaar met ondernemers in het gesprek over de manier waarop we kunnen bouwen aan een sterk, vitaal en toekomstbestendig centrum. Uiteindelijk zijn het de ondernemers die het moeten doen, daarom nodigen we ze uit om met goede ideeën te komen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.