nieuw territorium nachtzwaluw op lemelerberg

Dit jaar is voor de veertiende keer de nachtzwaluwinventarisatie op de Lemeler- en Archemerberg gehouden. Naar aanleiding van de telling bleek dat ten opzichte van vorig jaar een territorium meer is vastgesteld in het gebied. Dat betekent dat er nu 23 territoria zijn in het natuurgebied ten opzichte van de 22 in 2014.

De telling werd georganiseerd door de vogelwerkgroep van de vereniging voor Natuur en Milieu ‘De Vechtstreek’ in Ommen. Heidevelden, kapvlakten en bos- en heideranden werden onderzocht op het voorkomen van de nachtzwaluw. De nachtzwaluw is een bijzondere vogel die vooral ’s nachts actief is. De vogel broedt op de grond en is daardoor erg kwetsbaar.

Leefgebied uitgebreid

Het heidelandschap op de Lemelerberg is door de boskap in 2012 met ruim zes hectare toegenomen en op de Archemerberg met 1,8 hectare. Daarmee komt het totale heidegebied nu op ongeveer 412,8 hectare. Heidevelden zoals die op de Lemeler – en Archemerberg vormen hét ultieme biotoop voor de nachtzwaluw.

In een territorium leeft altijd een mannetje met een vrouwtje die een eenvoudig nest maakt en hier doorgaans 2 eieren in legt. Het territorium van een nachtzwaluw is meestal enkele tientallen hectares groot, maar dit is vooral afhankelijk van het voedselaanbod. De daadwerkelijke telling heeft plaatsgevonden op 2 en 11 juni en werd uitgevoerd door acht tellers. Naast nachtzwaluwen werden ook baltsende kwartels en houtsnippen waargenomen.

Nachtzwaluw

Nachtzwaluwen zijn nachtactieve vogels. Voor zijn voedsel is hij afhankelijk van vliegende insecten die in de nacht actief zijn zoals nachtvlinders kevers en muggen. Met zijn grote bek is hij in staat om deze tijdens zijn vlucht te vangen. De nachtzwaluw laat ’s nachts een ratelend geluid horen om hiermee zijn territorium af te bakenen en de vrouwtjes te lokken. Ook maakt hij hiervoor een vlinderachtige baltsvlucht waarbij hij zijn vleugels tegen elkaar slaat en daarmee een klappend geluid produceert.

Soms zie je ook zijn witte vlekken op de vleugels en staart die dan een beetje oplichten. Overdag zit dit mysterieuze dier stil op een dode boom of tak op de hei of op kapvlaktes en valt hij door zijn schutkleur nauwelijks op. Deze zomervogel vliegt in september richting Afrika om te overwinteren en keert in de maand mei weer terug naar het noorden.

Waardevol Overijssel

Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt de natuur en het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar. In haar eigen 54 natuurterreinen, maar ook bij en met ruim 3.000 grondeigenaren. Dit doet zij samen met ruim 9.500 donateurs, bijna 50 Overijsselse bedrijfsvrienden en ruim 7.000 vrijwilligers. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven op www.landschapoverijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.