kijk op vechtdal geslaagde interactieavond

De zomer is voorbij en dat geldt ook voor het reces. We zijn alweer volop aan het vergaderen en dit najaar staan er een aantal grote onderwerpen op de agenda, die hopelijk ook op warme publieke belangstelling kunnen rekenen.

De belangstelling was in ieder geval groot op de speciale interactieavond over de Rechterensedijk op 7 september. In mijn periode als griffier heb ik de publieke tribune bij een vergadering niet eerder zo vol gezien. Het was dan ook een bijzondere gebeurtenis. Van iedere politieke partij kregen twee raads- en commissieleden de gelegenheid om deskundigen uitgebreid te bevragen over hun adviezen. Hoe keken zij aan tegen veiligheid, doorstroming, passeerbaarheid, kwaliteit van het landschap, kosten, economische impact en effecten op recreatie en toerisme? Wat zou hun advies zijn over een aparte rijbaan, éénzijdig of tweezijdig kappen en herplanten, een erftoegangsweg en een nieuwe weg? Wat gebeurt er als we niets zouden doen?

Minstens zo belangrijk als deskundig advies is de mening van de bevolking. Het burgerpanel heeft zich al eerder gebogen over welke criteria belangrijk zijn en over welke oplossingen er zijn. Op de interactieavond maakten zes burgers en verenigingen gebruik van de gelegenheid om hun mening naar voren te brengen. Al eerder heb ik in een column geschreven over het belang van het spreekrecht voor burgers, maar ik breng het graag opnieuw onder de aandacht.

Meneer Nijkamp deed een oproep voor de herplant van mooie berken op de dijk, meneer Noordman vond dat variant 2 (eenzijdig kappen en herplanten) de beste optie was en meneer Ulkeman bracht een nieuwe variant in. Ook de verenigingen Vrienden van Dalfsen, Natuur en Milieu De Vechtstreek en Plaatselijk Belang Lemelerveld maakten gebruik van het spreekrecht. Dat is erg gewaardeerd! Toch vind ik dat we juist individuele burgers niet genoeg kunnen prijzen: zij vertegenwoordigen alleen zichzelf en in plaats van een gezellig avondje op de bank, nemen zij de moeite om mee te werken aan een oplossing in dit ingewikkelde dossier. Hulde!

Dank aan alle aanwezigen voor een boeiende avond. De interactieavond nog eens terugzien? Dat kan door http://ris.dalfsen.nl te bezoeken en de raadscommissievergadering van 7 september te selecteren.

Joost Leegwater

Raadsgriffier

griffie@dalfsen.nl

@GriffieDalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.