Home / archiefcentraal / kap aan zuidzijde rechterensedijk toch een optie

kap aan zuidzijde rechterensedijk toch een optie

De kap van de eiken aan de zuidzijde van de Rechterensedijk (variant 2a) wordt waarschijnlijk toch onderzocht. Het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dalfsen stelt voor om deze optie nader uit te werken, net als de variant waarbij de Rechterensedijk wordt ingericht als erftoegangsweg (variant 4b).

De afgelopen weken behoorden zes opties tot de mogelijkheden. Tijdens raadsvergaderingen en een openbare interactieavond zijn de varianten uitgebreid onder de loep genomen.

1. Aparte rijbaan
Aan de zuidzijde van de huidige weg wordt een aparte rijbaan aangelegd. Hierdoor ontstaan twee gescheiden rijbanen op het traject bocht – station met elk een eigen rijrichting.

2. Weg verbreden – Tweezijdig kappen en herplanten
De bomen aan weerszijden van de weg worden gekapt en na realisatie van de verbrede weg worden nieuwe bomen geplant.
a) Verbreden naar zuidkant: De weg wordt verbreed aan de zuidzijde van de huidige weg door extra grond/talud.
b) Verbreden richting dijk: De weg wordt verbreed aan de noordzijde van de weg richting het talud van de dijk.

3. Weg verbreden – Enkelzijdig kappen en herplanten
De bomen aan een kant van de weg worden gekapt en na realisatie van de verbrede weg worden daar nieuwe bomen geplant.

4. Erftoegangsweginrichting
De weg wordt ingericht als erftoegangsweg (ETW), waarbij een snelheid van 60 km/u geldt.
a) Belijning, extra passeerstroken dijkzijde: Aan de noordzijde, aan de kant van de dijk, worden verharde passeerstroken (8×25 meter) aangelegd.
b) Belijning, extra passeerstroken dijk- en spoorzijde: Aan beide zijden van de weg, worden verharde passeerstroken (8×25 meter) aangelegd.

5. Nieuwe weg
Aan de zuidzijde van de huidige weg wordt een nieuwe weg aangelegd met twee rijbanen (twee richtingen). De huidige weg op de dijk komt te vervallen voor de huidige functie.

6. Niets doen
De huidige situatie en inrichting blijft gehandhaafd. Aanpassingen aan de Rechterensedijk vinden plaats op basis van het reguliere onderhoud.

Dat variant 4b tot de mogelijkheden behoort is geen verrassing. Van alle Dalfser partijen ziet alleen de VVD geen perspectief in deze optie. Variant 2a kan op minder steun rekenen. Enkel Gemeentebelangen noemde deze optie als mogelijke oplossing voor de Rechtersedijk.

Maandag beslist de gemeenteraad of het akkoord gaat met het voorstel. De intentie is dat twee varianten uitgebreid onderzocht worden. Zo moet duidelijk worden hoeveel kosten met beide varianten gemoeid zijn en komen er 3D-visualisaties. Uiteindelijk hoopt de gemeente nog dit kalenderjaar de keuze te maken voor één variant.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.