groep 7 cbs de zaaier te gast bij tentoonstelling opgravingen

Op vrijdag 18 september bracht groep 7 van CBS De Zaaier een bezoek aan de mini-tentoonstelling over de archeologische opgravingen tussen de Gerner Es en de Oosterdalfsersteeg in het gemeentehuis in Dalfsen. Op school hadden de leerlingen door middel van een lesbrief kennisgemaakt met het Trechterbekervolk en de spectaculaire vondsten die zijn gedaan in Dalfsen.

Aan het begin van het schooljaar zijn de kinderen tijdens de geschiedenisles gestart met het Egypte van 5000 jaar geleden en de tijd van de Farao’s. We weten veel van de oude Egyptenaren, de cultuur, de tradities en de godsdienst, vanwege het hiërogliefenschrift. Op hetzelfde tijdstip leefden er in Dalfsen aan de Vecht ook al mensen, die voordat de piramides in Egypte waren gebouwd, hun eigen kunstzinnige creaties achterlieten op de prachtige trechterbekers die ze maakten. De archeologische vondsten in Oosterdalfsen zijn van grote historische waarde omdat de bewoners uit de Trechterbekertijd geen geschriften hadden waaruit we kunnen weten hoe de mensen in die tijd leefden.

De leerlingen kregen uitleg over de vondsten van de heer Goutbeek van de Historische Kring Dalfsen. Hij wist in een boeiend betoog de leerlingen te vertellen dat er in het grootste grafveld ooit in Noordwest-Europa voorwerpen zijn gevonden uit meer dan 120 graven uit de Trechterbekercultuur. In het graf van de vrouw zijn een barnstenen halsketting en een enkelband gevonden. In het graf van de man vond men een ongebruikte gepolijste stenen knophamerbijl. Een staaltje van puur vakmanschap. Uit het kindergraf waren kleine trechterbekertjes afkomstig. Naast de 121 trechterbekers zijn er ook vuurstenen mesjes, klingen en pijlpunten gevonden. De archeologen vonden eveneens de eerste Trechterbekerhuisplattegrond van een boerderij in Nederland.

De belangrijkste vondsten konden in vitrinekasten worden bezichtigd en er werd een film vertoond over de opgravingen die zijn gedaan. De groep kon terugzien op een leerzame en boeiende middag.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.