delegatie uit afrika bezoekt vechtdal hoeve

Exotisch bezoek vorige week dinsdag op de Vechtdal Hoeve. In het kader van het project REMCO, River and Environment Management Cooperation, kwam een delegatie uit Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland langs op de rundveehouderij in Arriën.

Tien jaar geleden begon Zuid-Afrika met het opzetten van een ‘waterschap’ rond rivier de Inkomati. Omdat waterschap Nederland (Dutch water authorities) kan leren van opbouwende beginnende waterschappen, en daarbij de kennis kan delen met de Afrikanen, ontstond een samenwerking.

Kijkje in de keuken

In 2008 kwam de delegatie van Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland naar de internationale Vechtconferentie in het Duitse Nordhorn om een kijkje in de keuken te nemen bij de organisatie en het beheer rondom de Vecht. Destijds is een koesafari gedaan bij de Vechtdal Hoeve van Simone. De Afrikanen vonden het geweldig dat zij in Nederland op een cowsafari zouden gaan.

Tijdens de safari vertelde Simone dat zij een stier kwijtgeraakt was. Stier Remco die de Vecht over zwom, naar een ander weiland met koeien. Naar aanleiding van dit verhaal kwam het grensoverschrijdende van Remco en van de samenwerking met de Zuid-Afrikanen mooi naar voren. De volgende dag kwam het idee op tafel om het project naar Remco te vernoemen.

Nauwe samenwerking

Inmiddels is een nauwe samenwerking ontstaan. Eens in de twee jaar reist de delegatie vanuit Nederland en Duitsland naar Zuid-Afrika en in het tussenliggende jaar komen de Afrikanen hier naar toe. Dit jaar heeft de groep al gevaren in Giethoorn, gaan ze naar de Vechtconferentie in Nordhorn en bezoekt de delegatie uit Mozambique het waterschap in Friesland.

Keimpe Sinnema, relatiemanager van het waterschap: “Het is mooi om te zien dat professionals uit landen die jarenlang in oorlog met elkaar geleefd hebben, en waar het politiek gezien nog steeds gevoelig is, enorm goed kunnen samenwerken en het politieke verleden overboord hebben gezet.” Het verhaal van stier Remco gaat dus letterlijk de grenzen over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.