cu benoeming nieuwe wethouder toneelspel

Maandag bracht de gemeente Ommen naar buiten dat PvdA’er Hans ter Keurst wordt voorgedragen als nieuwe kandidaat wethouder. Door het vertrek van wethouder Klaas Smid moest Ommen op zoek naar een nieuwe wethouder. Van der Mooren van de ChristenUnie is niet te spreken over de gang van zaken. Hij spreekt van “toneelspel” en “schone schijn”.

Wethouders boven partijen

Van der Mooren: “In Ommen wordt gewerkt met de constructie ‘wethouders boven de partijen’. Bestuurlijk mocht dan ook worden verwacht dat alle Ommer raadsfracties zouden worden uitgenodigd voor de voordracht van een wethouderskandidaat. Dit is niet gebeurd. Het zou een mooi moment zijn geweest om na te gaan of een evenwichtiger samenstelling van het college, rekening houdend met de uitslagen van de verkiezingen 2014, niet meer voor de hand had gelegen.”

“Maar voor de tweede keer voltrekt zich een klucht met het CDA als regisseur van de coalitie”, aldus Van der Mooren. “Een simpel persbericht dat de coalitie heeft voorzien in de voordracht van een wethouder heeft wel erg veel weg van arrogantie van de macht.”

Schone schijn

Volgens Van der Mooren is van het uitgangspunt ‘wethouders boven de partijen’ geen sprake meer in Ommen. “Natuurlijk is de kandidaat wethouder te feliciteren met zijn voordracht, evengoed als de Ommer PvdA die, met een restzetel in de raad gekomen, het voor elkaar heeft gekregen om opnieuw een wethouderskandidaat te leveren. Van het uitgangspunt ‘wethouders boven de partijen’ is bij dezen definitief afscheid genomen. Hoogstens is er sprake van wethouders boven de coalitiepartijen. Schone schijn blijkt toch de politieke realiteit van alle dag met afstemming tussen wethouders en coalitie.”

“Met die realiteit hebben wij als oppositiepartij in de Ommer raad te leven”, sluit Van der Mooren af. “Wij blijven samenwerken waar en met wie dat naar ons oordeel nodig en mogelijk is. En natuurlijk blijft de ChristenUnie bereid om een bijdrage te leveren aan het duale stelsel in welke vorm dan ook. Maar wel zonder toneelspel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.