Home / archiefcentraal / bissingh sluit af met blaasorkestenfestival

bissingh sluit af met blaasorkestenfestival

Iedere dag zijn er in het weekend ongeveer tien orkesten te horen op vier pleinen. Verwacht geen grote podia of andere opsmuk. De orkesten staan gewoon met beide benen op de grond. Elk concert is een show van ongeveer twintig minuten en alle orkesten spelen op elk plein. De organisatoren hopen op mooi weer. “Het weer is elk jaar een belangrijke factor. Het festival staat of valt bij het weer. Veel mensen komen speciaal voor dit festival naar Ommen, vooral op zondag. We deden het voorheen een keer in de twee jaar, maar om een beetje continuïteit te creëren doen we het nu elk jaar”, vertelt Chris Harmsen.

Variatie

In het weekend zie je een grote variëteit aan orkesten. Het hele weekend zijn in totaal ongeveer twi>ntig dweilorkesten te horen. Inschrijven voor het festival kan alleen nog voor de zaterdag. De organisatie schrijft elk jaar ongeveer duizend orkesten aan en krijgt zo het weekend vol. Door de verschillende orkesten is er veel variatie in muziek. Er komen bijvoorbeeld Nederlandstalige, Duitse Schlagers en Top 40-nummers voorbij.

De orkesten komen voornamelijk uit de buurt, maar ook uit Friesland en Limburg. Deze orkesten kunnen overnachten op de camping tegen een gereduceerd tarief en krijgen een ontbijt van de organisatie aangeboden. “We zien hier in Ommen wel meerdere jaren dezelfde orkesten, dus ze komen wel terug voor de gezelligheid.”

Publieksprijs

Het festival geeft ook elke dag een publieksprijs weg. Het is niet echt een wedstrijd, maar de top drie gaat naar huis met een kleine geldprijs. “Orkesten vinden dit onderdeel van het festival toch leuk, want ze doen het voor het publiek en de bezoekers van het festival bepalen wie er uiteindelijk wint”, vertelt Ron Schuil. Alle orkesten worden twee keer beoordeeld doormiddel van stembriefjes die worden uitgedeeld in het publiek. Die mag de orkesten vervolgens beoordelen op de volgende criteria: entertainment, muzikaliteit, interactie met publiek, algemene indruk en muziekkeuze.

Het Flater Pret Orkest speelt zelf ook altijd op het eigen festival. Eerst regelden ze daarnaast ook nog het uitdelen van de stembriefjes, maar daar zijn ze inmiddels mee gestopt. “Dat werd echt te veel. Daar hebben we nu vrijwilligers voor gevonden. Daarnaast hebben we iemand voor hand-en-spandiensten, zodat wij ons op de muziek kunnen focussen.” Het festival is eigenlijk altijd vlekkeloos verlopen. “We doen het nu al vier jaar met dezelfde commissie en dat werkt heel goed.”

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.