Home / archiefcentraal / beheer en onderhoud vecht 10 jaar bij waterschap

beheer en onderhoud vecht 10 jaar bij waterschap

Op 1 september was het tien jaar geleden dat de waterschappen Vechtstromen en Groot Salland het beheer en onderhoud van de Vecht overnamen van Rijkswaterstaat. In deze periode zijn veel projecten uitgevoerd om van de Vecht steeds meer een veilige halfnatuurlijke laaglandrivier te maken. Een rivier die inmiddels ook nog eens goed bevaarbaar is met extra sluizen voor de kleinere pleziervaart. De projecten worden grotendeels uitgevoerd vanuit het programma Ruimte voor de Vecht, waarvan de provincie Overijssel regisseur is.

“Gezamenlijk werken we aan een metamorfose van het Vechtdalgebied”, laat waterschap Groot Salland weten. “De resultaten van deze tien jaar laten zien hoe water en ruimtelijke inrichting door een goede samenwerking nu met elkaar verweven zijn. In het veranderende klimaat hebben we steeds vaker te maken met hoosbuien, afgewisseld met langdurige droge perioden en dit kan leiden tot overlast. Water heeft ruimte nodig en door water de ruimte te geven, kunnen we wateroverlast, maar ook droogte, tegengaan en vergroten we de waterveiligheid in het Vechtdal.

Terug en vooruit

Groot Salland heeft onder andere van kilometers oevers de stenen verwijderd en nevengeulen gegraven bij de stuwen Vechterweerd en Vilsteren. Ook verbeteren ze de bevaarbaarheid in het gebied door sluizen aan te leggen en te renoveren. Waterschap Vechtstromen maakte al werk van het Vechtpark in Hardenberg. Er wordt gewerkt aan een nevengeul bij de camping Koeksebelt in Ommen en ook het traject Hardenberg-Junne krijgt nog een metamorfose. Bij het project Rheezermaten wordt de rivier weer langer en komen er nog meer kronkels in de Vecht.

Voor de toekomst staan met name maatregelen op stapel voor waterveiligheid, natuur en om de recreant meer te laten genieten van de mooie Vecht. Denk aan uitzichtpunten, fiets/wandelpaden en recreatieondernemers die arrangementen ontwikkelen voor beleving en verblijf langs de Vecht. Groot Salland: “We vieren nu tien jaar beheer van de Vecht, maar werken graag samen verder met vele partners en omwonenden om de Vecht nog mooier en veiliger te maken.”

Lees ook

ChristenUnie Ommen presenteert verkiezingsprogramma

OMMEN – De ChristenUnie Ommen heeft het verkiezingsprogramma ‘Samen recht doen in Ommen’ gepresenteerd. Als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.