waterschap waarschuwt hoog water in de vecht

De Vecht is een regenrivier die veel regen kan verwerken. Zowel het waterpeil als de stroomsnelheid kunnen snel stijgen. Zondag was er nauwelijks afvoer terwijl die maandag, na alle gevallen regen, circa 90.000 liter per seconde bedroeg. Het waterschap ontraadt iedereen om het water in te gaan en ook niet om het water op te gaan per boot of kano. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Het waterschap houdt nauwlettend in de gaten hoe het waterpeil verder stijgt en of de Vecht buiten de oevers treedt. De contactpersonen van passantenhavens, watersportverenigingen en verhuurbedrijven zijn daarom op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen. Contactpersonen van campings die buitendijks liggen (en niet beschermd worden door Vechtdijken) zijn eveneens benaderd met het verzoek om alert te blijven. Het water in de Vecht zal immers verder stijgen.

Overvolle sloten

In de IJsseldelta viel op sommige plaatsen circa 90 mm in 24 uur. Dit zijn hoeveelheden die statistisch gezien eens in de 40 a 50 jaar voorkomen. De capaciteit van de sloten en de gemalen is berekend op hoeveelheden regenwater die eens in de tien jaar valt. Dit komt ongeveer overeen met de helft van wat er nu is gevallen. Het gevolg hiervan is overvolle sloten die soms overstromen. Ook is het mogelijk dat in deze gebieden water op het land blijft staan waar het water niet snel meer kan afstromen. Het waterschap heeft, vooruitlopend op de regenval, al lagere waterstanden ingesteld.

Soms staan, juist in deze zomertijd, de sloten vol met begroeiing. Dit belemmert de doorstroming van het water. Juist maandag begon Groot Salland met de tweede geplande maaironde van dit seizoen. Op sommige plaatsten, waar het waterpeil hoog staat, wordt die nu direct uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.