wandel mee door het vechtdal

De wandelliefhebber is deze dagen helemaal op zijn plek in het Vechtdal. Landschap Overijssel organiseert wekelijks namelijk volop wandeltochten in de omgeving. Een overzicht:

Ga mee op stap in Beerze

Dinsdagavond 18 augustus verzorgt Landschap Overijssel alweer de laatste excursie in de zomerserie ‘Op stap’ in natuurgebied Beerze. Onder leiding van natuurgids Bram Jongsma maken de deelnemers een prachtige wandeling van ongeveer tweeënhalf uur in dit gevarieerde gebied.

Om 19.00 uur start de excursie bij de parkeerplaats bij de oprijlaan van landgoed Beerze aan de Beerzerpoort. De kosten bedragen €3,00 per volwassene en €1,50 per kind. Donateurs van Landschap Overijssel of van een van de andere twaalf Landschappen kunnen op vertoon van hun donateurspas gratis deelnemen.

Het natuurgebied Beerze in de gemeente Ommen is zo bijzonder omdat hier veel landschapstypen bij elkaar komen. Rivierlandschap, (stuif)duintjes, essen, beschermd dorpsgezicht met kamduin, stuifzanden, natte- en droge heide, veenputten, bos en zogenaamde ‘nieuwe natuur’, elk met zijn eigen specifieke flora en fauna.

Samen met de natuurgids lopen de deelnemers door en langs een aantal van deze landschapstypen, waar zij genieten van de schitterende planten- en dierenwereld. De gids zal hier alles over vertellen en er is volop de gelegenheid om vragen te stellen.

Op stap in natuurgebied Collendoorn

Woensdagavond 19 augustus houdt Landschap Overijssel een ‘Op stap’ excursie door natuurgebied Collendoorn. Onder leiding van de boswachter en tevens natuurgids Wiebe Tolman wandelen de deelnemers ongeveer anderhalf uur door dit mooie, gevarieerde gebied.

De start is om 19.00 uur bij de parkeerplaats aan de Kerkdijk in Collendoorn, schuin tegenover huisnummer 5. De kosten bedragen €3,00 per volwassene en €1,50 per kind. Donateurs van Landschap Overijssel of van een van de andere twaalf Landschappen kunnen op vertoon van hun donateurspas gratis deelnemen.

Natuurgebied Collendoorn wordt beheerd door Landschap Overijssel en ligt vlakbij Hardenberg. Het terrein heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis als vuilnisbelt, de gids vertelt er graag over. De natuur heeft zich hier geleidelijk ontwikkeld en is inmiddels erg gevarieerd, met een grote verscheidenheid aan bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen.

De wespenorchis, vlasbekje, geelgors en groene specht zijn een paar van de soorten. Onderweg horen de deelnemers het allemaal van de gids. Op ruim 25 meter hoogte is er prachtig uitzicht op de omgeving, met zicht tot in Duitsland. Deze wandeling is geschikt voor het hele gezin. Honden mogen in verband met verstoring niet mee.

Op Stap met de schaapherder op de Lemelerberg

Op dinsdag 18 augustus om 14.00 uur verzorgt Landschap Overijssel alweer de laatste ‘Op stap met de schaapherder’ excursie op de Lemelerberg. Samen met een schaapherder gaan de deelnemers op zoek naar de herder met de schaapskudde op de Lemelerberg. Onder leiding van schaapherder Jacqueline van der Ham maken zij een prachtige wandeling in dit bijzondere gebied en onderweg hopen ze de schaapskudde tegen te komen.

Omdat een beperkt aantal deelnemers mee kan lopen is aanmelden voor deze excursie verplicht. Na aanmelding ontvang je bericht met daarin de exacte startlocatie. De kosten zijn €5,00 per volwassene en €1,50 per kind. Donateurs van Landschap Overijssel of van een van de andere twaalf Landschappen kunnen op vertoon van hun donateurspas gratis deelnemen.

Vlakbij Ommen ligt reservaat de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Vanaf verschillende punten kun je genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer is in het westen Zwolle te zien en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat.

Kom met de herder zoeken naar de kudde in het veld en bekijk de schapen van dichtbij. Voorgaande jaren werd de schaapskooi één keer per jaar opengesteld voor publiek, tijdens de Lammerendag. Nu biedt deze Op Stap excursie de mogelijkheid om de kudde te ontmoeten. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.landschapoverijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.