Home / archiefcentraal / uit hei en dennen vluchtelingen

uit hei en dennen vluchtelingen

Ze kijken me in alle media aan. Mannen, vrouwen, oud, jong en vooral de kinderen. Op de vlucht naar het beloofde land, dat altijd in het noordwesten ligt. Politiek gezien begrijp ik dat het niet haalbaar is om ze allemaal in de westerse landen onder te brengen. Maar ik ben ook moeder en grootmoeder en in die vermoeide gegroefde gezichten zie ik hun hulpeloos- en hopeloosheid. Dit hadden ook mijn dochters kunnen zijn met hun kinderen, of mijn ouders, grootouders, uitgeput, bang en radeloos.

Toen in Breda de eerste moslimvrouwen gesluierd achter hun mannen aanliepen, voorspelde mijn moeder, dat arme mensen zonder hoop op een toekomst absoluut naar de rijke landen zullen komen. Het leek me toen onbestaanbaar.

Mensen op de vlucht. Want in zoveel landen zijn oorlogen. Meestal over de beleving van hun geloof en de eis anderen te overtuigen van hun gelijk. Het is vaak een nuanceverschil over de interpretatie van de koran. Een bevolking die altijd in harmonie met elkaar leefde kan zomaar omslaan in een verschrikkelijke slachting. Mannen, bijna altijd mannen, die over de hoofden van vrouwen en kinderen hun gelijk moeten hebben.

Honger, angst, verminkingen, dood, “we moeten weg”, is nu de enige gedachte. En het lukt ze, hoe erbarmelijk en gevaarlijk de reis ook is. Ik zie de foto’s van huilende kinderen, die hun ouders zoeken, die wèl door het prikkeldraad kwamen. Die radeloosheid van kleine kinderen, het beweegt me. Ik denk na hoe dit op te lossen is. Als ik vluchtelingen als gelukzoekers beschouw, dat ze het dus zelf daar maar moeten oplossen, voelt dat sinds een tijd erg ongemakkelijk.

We zijn allemaal mensen. Wat kunnen wij in het westen doen, waardoor er een meer eerlijke verdeling komt voor de wereldburger. Nog een aantal generaties en we zijn allemaal zacht bruin van kleur met bruine ogen en mooi krullend haar.

In Nederland is nu nòg verschil in opvattingen en gedrag van mensen uit het westen en oosten. Laat staan mensen met andere gewoonten, taal, kleur, ras en geloof. Hoe gaat deze volksverhuizing de wereld veranderen en…..is de wereld voor ALLE MENSEN?

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.