Home / archiefcentraal / uit hei en dennen enthousiasme

uit hei en dennen enthousiasme

Ik ervaar nogal eens, dat prima plannen ter verbetering van wat dan ook, verloren gaan aan goed geformuleerde redenen waarom het niet kan. In feite is dat de eerste kreet, “kan niet, hebben we al vaker geprobeerd, lukt toch niet, want……..”

Ga je er met goede redenen tegenin door meer verduidelijking te geven, wat je precies voor ogen hebt, dan gaan ze je gespecificeerd vertellen, waarom het een slecht plan betreft. Je kunt boos worden en de tegenstemmers aan de hand van een powerpoint presentatie de voordelen laten zien, maar ook dan ga je het niet redden. Je directie en managers zitten elkaar veelbetekenend aan te kijken en verheugen zich over je afgang. Je wordt boos en verliest je controle en daar worden de tegenstemmers dus pas echt enthousiast over. Kijk, hij redt het niet, de sukkel, we hebben hem nog zo gewaarschuwd, maar je ziet wat er van terecht komt.

Hoe anders kun je een voorstel tot verandering brengen, of dat in sport en spel, je gezin of je werk is. Ga uit van enthousiasme en gebruik dat dan ook. Bespeel de mensen die het aangaat. Wat willen mensen? Gezien en gerespecteerd worden. Ze willen niet dat er over hun hoofden beslissingen worden genomen. Erkenning en enthousiasme zijn de sleutelwoorden naar de waardering en acceptatie van vernieuwing en verandering. In iedere situatie.

Kijk maar eens naar enthousiaste mensen om je heen. Ze weten van geen mitsen en maren. Er is een idee, laten we het uitproberen. We kennen ze wel om ons heen. Sprankelend vertellen ze hun plannen en als iemand roept, dat je zo maar niet even iets kunt beginnen, roept de enthousiasteling: “Als je altijd blijft doen wat je altijd deed, blijf je altijd houden wat je altijd had.”

Hoe fijn is het om enthousiast te kunnen reageren op de welvaart van de ander. Enthousiasme geeft je sterkte aan, je bent oprecht blij voor diegene. Dat geldt ook voor de waardering van mensen om je heen. Voor je vrouw, je man, je kind, je vriendin, je collega enz. Zo is het ook met gunnen. Zelfs al gun je iemand nou net niet dat hij wel de functie kreeg die jij wilde. Dan is het fijn om het diegene te gunnen en er enthousiast over te zijn. Zo ben je immers altijd de overwinnaar van alles. En dat is een heel fijn gevoel.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.