uit hei en dennen derde koopzondag ommen

Het is moeilijk tot stand gekomen, onze vier koopzondagmiddagen. Voor- en tegenstanders vlogen elkaar in de haren. Hoe moest het nu met de zondagsrust? De dag des Heeren? En welke Ommer of toerist zou er nu dol zijn op ook nog een zondagmiddag winkelen. Nee, het was te gek voor woorden vonden vooral de christelijke partijen. Kranten vol, TV Oost kwam er aan te pas, vriend en vijand was er druk mee.

Zondagsrust, ja, en zo gezellig! Je kon hier, ook in de zomer, een kanon afschieten. Er liep hoogstens een verbijsterde toerist naar wat gezelligheid te speuren. En die was er in geen enkel opzicht. Ja, de restaurants waren na veel strijd, al zondags geopend. Terrasjes met ijs en frisdrank liepen als een trein. Mocht dat wel, een ijsje eten en frietje nemen, de speeltuin in? Evolueerde de godsdienst dan maar mee met de wensen van mensen? Kennelijk wel, want na verloop van tijd mocht er ook iets buitenshuis gegeten worden op zondag.

Zondag Rustdag, velen vonden dat hard nodig voor de mens. Dat zou helemaal verstoord worden met koopvrije zondagen. Verordend worden tot verplichte rust zeiden zij, die het goede voor de mensheid wensten. “DAT zullen wij zelf wel uitmaken” reageerde de bevolking.

Zondagmiddag liepen verloofde en ik voor de derde zondag naar het centrum. Met ons liepen, fietsten en reden horden opgetogen mensen en kinderen naar de stad. Er was gezellige reuring, terrassen zaten vol

en de winkelstraten werden druk bezet door koopgrage mensen. De winkeliers hebben er zin in, de kassa rinkelt en de klanten zijn blij en tevreden. Al die toeristen zullen volgend jaar zeker terugkomen en weer vele anderen enthousiasmeren om in Ommen vakantie te vieren.

En wil je er niet aan meedoen? Het hoeft immers niet. Je bent de baas over je eigen zondagsrust. Ik denk vaak aan vroegere tijden, waarin zo ongeveer alles verboden werd op zondag. Fietsen, autorijden, zwemmen, sport, tv kijken, werken, allemaal verboden door godsdienst en dominee. Wel tv kijken bij kennissen met de gordijnen dicht. Zag God daar doorheen. Jawel, maar de dominee niet.

Langzaam zijn we gegroeid naar een verzoenende Macht met compassie voor de behoeften van de mens van nu. Het belijden van het geloof is menselijker en wereldser geworden. In die zin kan iedereen zelf beslissen hoe zijn of haar leven wordt ingericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.