oranje container loopt goed in dalfsen

Het gebruik van de oranje container loopt goed in Dalfsen, laat de gemeente weten. In het voorjaar kreeg het grootste gedeelte van de bewoners beschikking over de container met gekleurd deksel, de vervanger van het grijze exemplaar.

De oranje containers zijn bedoeld voor plastic, metaal en drankpakken. Overig afval dat voorheen in de grijze container ging, mag nu in ondergrondse containers. “De oranje containers worden veel gebruikt en we ontvangen veel positieve reacties”, aldus de gemeente Dalfsen. “De hoeveelheid restafval is flink gedaald en de ondergrondse containers werken goed.”

De gemeente ontvangt nog wel veel vragen over het nieuwe systeem en zette de belangrijkste op rijtje.

De oranje deksel past niet goed op de container. Wat nu?

Tijdens het transport kan de deksel iets zijn verbogen. De oplossing is simpel. Zet de container in de volle zon. Leg een steen of bloempot op de deksel. Na een paar dagen is de deksel recht en sluit hij de container goed af. Zo niet, vraag een nieuwe deksel of container aan bij ROVA via 038-4273777.

Mogen de PMD-verpakkingen los in de oranje container?

Ja graag. Je hoeft het niet in zakken te doen. In een speciale fabriek worden alle PMD-verpakkingen gesorteerd. Het sorteren gaat gemakkelijker als de verpakkingen los in de container zitten. Een voordeel is ook dat de oranje container minder snel vol zit. Zorg er wel voor dat er geen etensresten in de verpakkingen zitten.

Ik woon in een appartement en heb nog geen oranje (ondergrondse) container.

Nog even geduld. Bij een aantal grote appartement-complexen komt een ondergrondse oranje container voor PMD. Alle betonputten zijn geplaatst maar de oranje containers zijn nog niet gereed voor gebruik. In de loop van augustus zijn we klaar. Tot die tijd kan men de oranje plastic zakken blijven gebruiken. Een keer per maand worden de zakken opgehaald.

ROVA stuurt een brief zodra de ondergrondse container gereed is. Je huidige pasje kan je dan gebruiken voor het gratis openen van deze oranje ondergrondse container. De overige appartementen krijgen in de loop van augustus een oranje container. Tot die tijd kan men de oranje plastic zakken blijven gebruiken. Een keer per maand worden de zakken opgehaald. ROVA stuurt een brief over het uitzetten van de oranje containers. Als bewoners een container willen delen met elkaar, kan dit worden doorgegeven aan ROVA.

Ik heb een groot gezin en mijn oranje container zit propvol. Mag ik een tweede container?

Ja dat mag. Grote gezinnen hebben veel verpakkingsafval. Eén oranje container is dan niet genoeg. Een tweede oranje container is voor deze gezinnen gratis aan te vragen bij ROVA via 038-4273777. Vanaf oktober is het aanvragen van een tweede oranje container niet meer gratis.

Mag ik oranje containers voor de school en kinderdagverblijf?

Ja dat mag. Scholen en kinderdagverblijven mogen meedoen met de gemeentelijke afvalinzameling. Daarvoor moeten ze zich inschrijven bij de gemeente Dalfsen. Naast een pasje voor de ondergrondse buurtcontainer kan men groene en oranje containers aanvragen. Van elke container mogen gratis maximaal vier stuks worden aangevraagd. Het gebruik van de groene en oranje container is gratis. Het jaarlijkse vastrechtbedrag en het aantal openingen van de ondergrondse containers worden wel in rekening gebracht.

Mag ik oranje containers voor mijn bedrijf, winkel, kerk of vereniging?

Helaas is dit niet toegestaan. Landelijke regels staan dit niet toe. Mogelijk worden in 2016 proeven gedaan voor gratis inzameling van verpakkingen bij verenigingen en kerken. De gemeente Dalfsen probeert mee te doen met deze proeven.

Ik moet mijn grijze container nog omwisselen voor een oranje container.

Door vakantie of verhuizing kan dit gebeuren. Voor het omwisselen kunt u contact opnemen met ROVA via (038) 4273777. De grijze container moet leeg zijn bij het omwisselen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.