lemele centraal op open monumentendag

Op zaterdag 12 september is het Open Monumentendag. In het hele land zijn dan duizenden monumenten gratis open voor publiek. Ook de gemeente Ommen doet hier aan mee. Dit keer heeft de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen de keuze laten vallen op Lemele. In de schijnwerpers staan onder andere Park 1813, de Ichtuskerk en “De Olde Lucashoeve”.

De schaapskudde van de Lemelerberg zal deze dag op de top van de berg te bewonderen zijn. De Ichtuskerk die haar 150 jaar bestaan viert houdt een expositie over oude doopjurkjes. Aan de wanden van het naastgelegen verenigingsgebouw De Schakel pronken een groot aantal hedendaagse kunstwerken voor een groot publiek.

Open Monumentendag wordt sinds 1987 in Nederland georganiseerd op de tweede zaterdag in september. Een traditie die uit Frankrijk is komen overwaaien. De deuren naar ons gebouwde culturele erfgoed moesten open om niet alleen de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten, maar ook dat van het monumentale ‘groen’.

Kunst en ambacht

Dit jaar heeft de monumentendag als thema ‘Kunst en ambacht’. Dit met name om kennis en vaardigheden van ambachten niet in de vergetelheid te laten geraken, maar door te geven aan nieuwe generaties om zo ook een bijdrage te leveren aan het behoud van monumenten. In samenwerking met Stichting ‘t Lemels Arfgoed en de vereniging voor Plaatselijk Belang Lemele zijn interessante auto-, fiets- en wandelroutes uitgezet met verschillende bezienswaardigheden en attracties. De start van alle routes is vanaf De Schakel.

Rondom de kerk is er ‘s morgens zang en muziek van de Bargzangers en Kunst na Arbeid. Om 13 uur showt de Historische Kring Ommen historische kleding. Verder worden de hele dag diverse oude ambachten gedemonstreerd. Iedereen is tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom. De officiële opening van de Open Monumentendag is om 10.00 uur bij de Schakel aan de Lemelerweg 74 in Lemele door burgemeester Marc-Jan Ahne.

Populair dagje uit

Open Monumentendag is binnen enkele jaren een populair ‘dagje uit’ geworden. In het eerste jaar bracht het 350.000 mensen op de been. Tegenwoordig trekt Open Monumentendag circa 900.000 bezoekers. Het is daarmee een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Gemeenten zijn vrij om te kiezen op welke dag ze het evenement organiseren: de zaterdag, de zondag of het hele weekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.