kamp beerze bestaat vijftig jaar

Kamp Beerze bestaat binnenkort vijftig jaar. In 1966 startte het als een ANWB Landgoedkamp en later werd het ANWB Vrijbuiten. Toen de ANWB met de kampen wilde stoppen heeft Landschap Overijssel het voortgezet en het is nu sinds twee jaar een VOBULA kamp. Het kamp is bijzonder en staat op een unieke plek in de bossen. Om hier te mogen kamperen, werken de deelnemers een aantal uren mee in het beheer van landgoed Beerze.

Vroeg opstaan

Al vroeg in de ochtend gaat de werkploeg, onder leiding van mentoren met gereedschap van Landschap Overijssel, het bos in. Ze schonen heide op en verwijderen exoten zoals vogelkers. Dit is nodig om de heide mooi te houden en het zand te laten stuiven. Ook worden er bomen geringd zodat insecten weer een fijne plek krijgen. De werkzaamheden zijn erg divers. Zo werd er in 1985 een hele zomer gewerkt aan de schaapskooi. De dames hielpen met het bikken van stenen en de mannen met de opbouw ervan.

Oude tradities gevolgd

Bij het eerste kamp in 1966 startte men met het aanharken van de oprijlaan. Momenteel behoort dat niet meer tot de taken, maar een aantal andere oude tradities zijn wel gebleven. Zo zorgt terreineigenaar Landschap Overijssel elk jaar op de eerste werkdag voor appelflappen bij de koffie en hangt er altijd een ongedwongen sfeer.

Aan de dagindeling is in de loop van de jaren ook weinig veranderd. In de ochtend wordt er gewerkt, om 10.00 uur is er koffie. Tot 12.30 uur wordt er weer gewerkt waarna een lunch volgt. Ondertussen worden er voor de kinderen leuke activiteiten georganiseerd. Er vliegen heel wat bosgeesten voorbij, er worden graspoppetjes geknutseld, vlotten gaan te water en uiteraard worden er hutten gebouwd. ’s Middags is iedereen vrij om te luieren of met een excursie mee te gaan naar bijvoorbeeld het Romeins historisch park in Uelsen. ’s Avonds is er een knisperend kampvuur en tijd voor gezelligheid en spelletjes.

Voor jong en oud

Wat wel veranderd is in de loop der jaren zijn de mensen. De heer van Haarst uit Enschede gaat al jaren naar het kamp, maar er zijn ook nieuwe deelnemers. Zo bewijst de heer Van Vlaanderen dat je ook op oudere leeftijd nog kunt starten. Met zijn 78 jaar neemt hij voor het eerst deel. De jongst werkende deelnemer is Sigrid van 10. Oud en jong werken samen om de klus te klaren.

De anekdotes van 50 jaar Beerze

Uiteraard zijn vele anekdotes te vertellen over de afgelopen vijftig jaar. Deze kunnen worden gedeeld op de reünie waarbij veel oud kampleden aanwezig zijn zoals mevrouw Severs-Vellema, deelnemer van het eerste kamp in 1966.

De verhalen mogen onbetaalbaar zijn, het kamp is dat niet. Het is een actieve vakantieweek, ook voor mensen met een kleine beurs. Volgend jaar komt er zeker weer een kamp in Beerze. Via de website van VOBULA is het mogelijk je aan te melden voor dit kamp of één van de veertien andere kampen van VOBULA in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.