Op maandag 7 september komt het onderwerp ter sprake tijdens de gemeenteraad, waar ook uitgebreid de mogelijkheid is voor inwoners en belangstellenden om aan het woord te komen. Momenteel behoren nog zes varianten tot de mogelijkheid.
1. Aparte rijbaan
Aan de zuidzijde van de huidige weg wordt een aparte rijbaan aangelegd. Hierdoor ontstaan twee gescheiden rijbanen op het traject bocht – station met elk een eigen rijrichting.
2. Weg verbreden – Tweezijdig kappen en herplanten
De bomen aan weerszijden van de weg worden gekapt en na realisatie van de verbrede weg worden nieuwe bomen geplant.
3. Weg verbreden – Enkelzijdig kappen en herplanten
De bomen aan een kant van de weg worden gekapt en na realisatie van de verbrede weg worden daar nieuwe bomen geplant.
4. Erftoegangsweginrichting
De weg wordt ingericht als erftoegangsweg (ETW), waarbij een snelheid van 60 km/u geldt.
5. Nieuwe weg
Aan de zuidzijde van de huidige weg wordt een nieuwe weg aangelegd met twee rijbanen (twee richtingen). De huidige weg op de dijk komt te vervallen voor de huidige functie.
6. Niets doen
De huidige situatie en inrichting blijft gehandhaafd. Aanpassingen aan de Rechterensedijk vinden plaats op basis van het reguliere onderhoud.
Burgemeester Han Noten: “Op 28 september willen we absoluut dat er nog twee mogelijkheden over zijn. Die twee opties gaan we vervolgens uitgebreid onderzoeken. We kijken naar de haalbaarheid, naar de kosten en maken van beide varianten een 3D-visualisatie.”
De bedoeling is om in december de knoop door te hakken en definitief voor één van de twee overgebleven opties. Noten houdt nog wel een slag om de arm. “We gaan voor december, maar ik kan geen garantie geven dat we het gaan redden.”
Mocht het in december tot een besluit komen, dan komt er wellicht een einde aan jarenlang gesteggel rondom de Rechterensedijk. Eind 2013 leek het al zover, toen de gemeente besloot over te gaan tot kap van de bomen. Een grote groep inwoners kwam vervolgens in opstand en een volksraadpleging volgde. Daaruit bleek dat 60% het oneens was met de kap van de bomen, waarop het besluit van de gemeente van tafel ging.