dalfsen stijgt met stip op economische ranglijst

Dalfsen is de afgelopen jaren flink gestegen op de economische ranglijst. Onderzoeksbureau Louter houdt deze lijst al jaren bij in opdracht van nieuws- en opiniesite Elsevier. Het bureau toetst alle 393 Nederlandse gemeenten op veertig criteria en concludeerde dat Dalfsen het economisch prima op orde heeft. In het jaar 2000 stond Dalfsen nog op plaats 249, inmiddels staat de gemeente op plek 84.

De enorme sprong maakt dat Dalfsen de snelste stijger is op de lijst. Onder andere de werkloosheid valt er mee. Met een percentage van 5,1% zit Dalfsen ruim onder het landelijk gemiddelde en is het zelfs de best scorende gemeente van Overijssel. Burgemeester Han Noten denkt dat Dalfsen meelift met Zwolle, de trotse nummer 4 op de ranglijst. “Het komt veel voor dat gemeenten in de omgeving van grote steden meeprofiteren. Zwolle is flink gegroeid, daar pikt Dalfsen wellicht ook een graantje van mee.”

Ook de bedrijven in de bouw- en transportsector binnen de gemeente spelen een rol. “Daar hebben we er veel van in Dalfsen en juist die branche trekt nu weer aan”, aldus Noten. In Overijssel noteerden drie gemeenten een slechtere notering op de landelijke ranglijst. Een daarvan is Ommen. Die gemeente daalde van plek 204 naar 241.

Breder onderzoek
Elsevier en Louter onderzochten de gemeenten overigens op veel meer criteria dan alleen de economische. Ook de basisvoorzieningen, de plusvoorzieningen, de natuur, rust en ruimte, leefklimaat en de bereikbaar werden per gemeente onder de loep genomen. Alles opgeteld en afgewogen eindigt Dalfsen dit jaar op plek 134 en Ommen op 184.

Dalfsen verliest vooral punten op de afstand tot onderwijs, ziekenhuizen en uitgaansgelegenheden als bioscopen. Ook de relatief grote afstand tot recreatieplassen werkt niet mee. In de categorie leefklimaat scoort Dalfsen bijna 100%. Er is nauwelijks overlast en misdaad en het verkeer is erg veilig.

Net als Dalfsen scoort ook Ommen niet hoog op het gebied van onderwijs en ziekenhuizen. Ook de verkeersveiligheid en de economie laten te wensen over. Op de onderdelen natuur, rust en ruimte haalt Ommen wel veel punten binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.