Home / archiefcentraal / bart trouwhorst schrijft bijbels dagboek

bart trouwhorst schrijft bijbels dagboek

Auteur Bart Trouwhorst uit Nieuwleusen publiceert opnieuw een bijbels dagboek. In zijn nieuwste uitgave behandelt hij het complete bijbelboek ‘Exodus’. Gedurende elf weken reist de lezer langs alle verhalen: van de slavernij in Egypte, de tien plagen en de uittocht naar de berg Sinaï waar de wetgeving plaatsheeft. Vervolgens komt de bouw van de tabernakel gedetailleerd aan bod. Ondanks het dieptepunt rond het gouden kalf besluit het boek met Gods intrek in de tabernakel.

“Het bijzondere aan dit dagboek is dat de gehele tekst van het boek Exodus besproken wordt, en niet slechts een paar losse gedeelten”, laat Trouwhorst weten. “Van alles komt aan de orde: de slavernij van de Israëlieten in Egypte, de tien plagen, de uittocht onder leiding van Mozes, de doortocht door de Rode Zee, de tien geboden, de geschiedenis rond het gouden kalf en de bouw van de tabernakel (het heiligdom).”

Bij de uitleg van deze gedeelten wordt goed gelet op wat er precies staat in de Bijbel. Daarbij wordt ook regelmatig geleerd van de Joodse uitleg van de tekst. Dat geeft regelmatig nieuwe verrijkende inzichten bij schijnbaar bekende verhalen. Het dagboek biedt stof voor 77 dagen, oftewel 11 weken lezen. Gemiddeld één bladzijde per dag.

Het boek is het tweede deel in een reeks van vijf in de serie Bijbelse dagboeken. Trouwhorst: “Het is namelijk de bedoeling dat ik bij de vijf boeken van Mozes (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium; samen ook wel de Tora genoemd) zulke dagboeken zal schrijven. Het dagboek bij Genesis is in 2014 verschenen. Nu, 2015 die over Exodus. Zo wil ik er ieder jaar eentje laten verschijnen.”

Trouwhorst legt uit waarom hij zich wijdt tot juist deze delen: “De vijf boeken van Mozes vormen het hart van de Bijbel. Alles wat er verder in de Bijbel aan de orde komt, vind je hier eigenlijk al terug en kun je niet goed begrijpen zonder deze vijf boeken van Mozes. Ook Jezus verwijst er met regelmaat naar terug. Vandaar dat ik het belangrijk vind om deze boeken op toegankelijke wijze van een stuk uitleg te voorzien, om ze zo dichter bij de lezer te brengen.”

Het dagboek bij het bijbelboek Exodus is verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandels.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.