wijkagent voortman midden in de samenleving

Vechtdal Centraal brengt het politiewerk in het Vechtdal in beeld. In deze serie komt wekelijks een agent aan het woord. Deze week presenteren wij Jan Voortman. Als wijkagent is hij de schakel tussen de wijk en het politiekorps.
Bij de politie

Vroeger kreeg ook Jan wel eens een bekeuring en daardoor keek hij niet zo positief tegen de politie aan. Toch werkt Jan Voortman al sinds 1980 zonder een moment spijt te hebben bij de blauwe handhavende dienst van Nederland. Handhavend? “Nee,” zegt Jan. “Wij bieden voornamelijk hulp en veiligheid.”

Na de militaire dienst sprak het uniformberoep Jan erg aan, maar het was zijn -bij de politie werkzame- zwager, die hem de politiewereld inleidde. Jan kwam erachter dat het vak veel mooier is dan hij zich eerst voorstelde. “Geen dag is hetzelfde. Natuurlijk is die afwisseling zeer belangrijk, maar het is bijzonder mooi om je dienstbaar in te zetten voor de samenleving”, zegt de ervaren wijkagent. Jan heeft, voordat hij in 2003 tot wijkagent werd bevorderd, tien jaar recherchewerkzaamheden tot zijn takenpakket gehad. Zoals de naam al doet vermoeden heeft de wijkagent nu de zorg voor de wijk, in dit geval in Ommen.

“Als ik een mierenneuker zou zijn, zouden mijn zoons daar last van krijgen”
Wijkagent

Maar hoe is dat nu om wijkagent te zijn in dezelfde omgeving waar je woont? Jan zegt dat hij daar geen last van heeft. “Juist het wonen in het werkgebied zorgt ervoor dat je binnen de aderen van de samenleving blijft. Je moet wel geduld kunnen opbrengen en openstaan, want je wordt natuurlijk ook buiten diensttijd aangesproken.” Dat heeft ook zijn weerslag. “Als ik een mierenneuker zou wezen, zouden mijn zoons daar last van krijgen”, zegt Jan. Hij doelt op het feit dat mensen het niet prettig vinden om bekeurd te worden. Zijn werk bestaat echter voor nog geen vijf procent uit bekeuren.

Jan wil als wijkagent de verbindende factor zijn voor onder andere de middenstand, horeca en de recreatieparken. “Er gebeurt meer achter de schermen dan men ziet”. Van een gezin met psychische problemen tot een groepje die telkens voor overlast zorgt. Van een evenement als The Passion tot klachten vanwege onveilige situaties in een bepaalde buurt. Het zijn allemaal zaken die Jan in goede banen wil leiden.

“In mijn vrije tijd mag ik graag schilderijen inlijsten”
Buiten diensttijd

Het werk houdt niet op na Jans diensttijd. Er zijn momenten dat de telefoon toch opgepakt wordt buiten werktijd. “Dat is de betrokkenheid van een wijkagent”, volgens Jan, die van bepaalde situaties net wat meer kennis heeft. Maar als agent kan je ook beter verdachte situaties inschatten. Zo heeft Jan tijdens de boodschappen wel eens een zakkenroller in Ommen aangehouden. “In een winkel schreeuwde een mevrouw dat ze net bestolen was. De zakkenroller was net naar buiten toe maar had natuurlijk volgens hem niks gestolen.” Jans oog viel op een fietstas vlakbij de zakkenroller die iets open stond en jawel, daar zat de portemonnee in. “Dit soort oplettendheid kun je niet van iedereen verwachten, maar dit kun je buiten diensttijd niet uitschakelen.”

Maar waar houdt de wijkagent zich nog meer mee bezig buiten diensttijd? Elke twee weken speelt Voortman een volleybalwedstrijd. “Dat is mooi om de conditie op peil te houden”. Daarnaast schildert hij graag en lijst hij foto’s in. Hiervoor heeft hij zijn eigen atelier ingericht in de garage. “Ik ben opgeleid tot schilder van bijvoorbeeld reclameborden. Die passie blijft toch borrelen”, zegt deze kunstige wijkagent.

Tot slot

Tot voor kort was er in het gebied Ommen-Dalfsen één noodhulpauto beschikbaar. Door een betere verdeling van de taken is er nu van maandag tot en met vrijdag tot elf uur ‘s avonds alleen al in Ommen vier man beschikbaar met twee voertuigen. Dit is een van de voordelen van wijkgericht werken die sinds de invoering van de nationale politie is toegepast. Hierdoor komt er daadwerkelijk meer blauw op straat en moet de aanrijdtijd verkort worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.