Home / archiefcentraal / uit hei en dennen zorgen

uit hei en dennen zorgen

Mijn kinderen zijn sinds hun 18e jaar uit hun ouderlijk huis. Dat voelde een aantal dagen erg rustig. Tjonge, wat werden hun slaapkamers ineens overzichtelijk. Ik had maanden hun vloer niet gezien. Nee, daar lag zoveel ondefinieerbaars. Zelfs mijn pittige huishoudster had het opgegeven. Wel vroeg ze mij, waarom de kinderen alles achter zich aan lieten slingeren. En of ik daar wat aan kon veranderen.

Het lijkt zo gemakkelijk om hen tot rede te brengen, maar op een of andere manier beklijft het niet en roepen ze “ja mam, komt goed, ga ik doen”. Ik keek wel eens in de kasten, als ik de rommel ervoor opzij schoof, maar ook daar was niet doorheen te komen. Hun bureaus lagen vol met snoep, koekpapiertjes, limonadepakjes, haarspelden, en hun dagboeken……..

Daar hoor je als moeder af te blijven. Maar moeders willen wel eens weten wat er in geschreven staat. Dan leer je ze pas echt kennen. En geloof me, dat is ook zo. Tjonge, wat steek je ineens veel van ze op. Jijzelf bent de stomste moeder op aarde en de meeste leraren dito. Jongens waar ze het “op” waren, bleken onbereikbaar en de sukkels met pukkels wensten ze niet. Eén dochter bleek te roken, de andere had al maanden een geheime liefde voor één van onze verkoopmedewerkers. Die wetenswaardigheden kon ik moeilijk aan hen verklappen. Je hoort niet in dagboeken te lezen. Zeker niet als je ze met een mesje hebt open gepeuterd.

Nu zijn ze al 40 en 38 jaar. De oudste is nu met man en 5 maanden oude baby onderweg. Iedere twee jaar wordt er in Europa een ‘lelijke eenden bijeenkomst’ georganiseerd in steeds een ander land. Met een hele oude citroën, zo’n buikschuiver, met daarachter een net zo oude geleende caravan, zijn ze nu naar Polen. Ze doen drie dagen over de reis, met tussenstops op campings zonder de eerste levensbehoeften als water, toiletten en elektra.

De jongste uit Frankfurt gaat met man en drie kinderen naar Noordwijk. Het huisje blijkt nog niet helemaal geregeld, wel betaald. Komt goed mam, de dochter van Tineke Schouten is de intermediair tussen eigenaar en klant. Ken je die vrouw mam? Ik ken Tineke Schouten, maar zij mij niet, dus wat heb je daaraan. Name dropping heeft geen effect op mij. Nou ja mam, anders regel jij wel wat voor ons hè? Tuurlijk kind, komt altijd goed.

Zo zit dat dus.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.