uit hei en dennen hitte

Daar zit ik dan, in de serre met de ventilator pal voor mijn gezicht. Misschien is het 16 graden als deze column in de krant staat, maar dan is dit bestemd voor de volgende hittegolf.

Het is het lekkerst in de slaapkamer, waar airco is, maar ga eens een hele week op je matras zitten lezen of tv kijken……. Bovendien moet er wel wat gedaan worden aan huis en tuin. Stel je daar niet teveel van voor, we houden ons aan het hitteprotocol, speciaal voor ouderen. Of is oud zijn niet afhankelijk van leeftijd? Wij vinden van niet, maar mensen onder de 60 roepen toch al bezorgd, dat je veel moet drinken en je niet moet vermoeien. Aan die tip houd ik mij al JAREN.

Tijdens deze hittegolf denken we ook aan die arme Grieken, die dus in de regel arm zijn en vanaf mei tot oktober altijd in die warmte zitten. Al die zuidelijk landen zitten met dit probleem. Natuurlijk nemen ze op het heetst van de dag een siësta, zouden wij ook doen. Wat gaan ze stemmen zondag? En dan? Ik hoor al vanaf april, dat er een ultimatum is gesteld. Dat woord lijdt dus ook ernstig aan devaluatie, een ultimatum vind ik hoogstens aan een week gebonden.

Nu Ommen zo wonderschoon is geworden, rijd ik met zoveel meer plezier met 30 km door onze stad. Dan heb je tijd om de gezellige drukte op de Markt te zien, de vele bootjes aan de Vecht, De schitterende Lelie van straatstenen, overal kleurige bloemen, wat een weelde om hier te mogen wonen.

Er zijn zelfs wandeltochten langs straatjes met oude gebouwen. In het centrum zijn decennia geleden heel veel oude panden neergehaald. Dat gebeurde destijds in veel steden. Vernieuwing moest er komen. Met de wetenschap van nu, hadden we die oude gebouwen gerestaureerd. Rondom Ommen zijn veel huizen, die rond 1800 tot 1920 zijn gebouwd weer in oude glorie hersteld.

Er wordt veel gediscussieerd over de zondagen, waarop winkels open kunnen zijn. Natuurlijk pas ‘s middags, met het oog op kerkgangers. Veel Ommenaren hebben moeite met het idee, dat er ook op zondag wordt gewinkeld. Wel mogen mensen naar restaurants, terrassen en evenementen. Een stad is dood als een pier zonder publiek. En dat is jammer. Een gemiste kans?

Ik ga geen oordeel vellen, daar is deze column niet voor. De tijd gaat het ons leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.