Home / archiefcentraal / scouting dedemsvaart organiseert reunie

scouting dedemsvaart organiseert reunie

Een korte geschiedenis over scouting in het algemeen

Lord Baden Powell krijgt de opdracht een opleiding te ontwikkelen om verkenners te leveren voor het leger. In 1907 test hij de materie uit zijn boek “Scouting for boys” gedurende het eerste kamp met 21 jongens, dit is het begin van scouting zoals we dat kennen. In 1910 komt scouting naar Nederland en wordt scouting ook voor meisjes toegankelijk. Van 1941 – 1945 is scouting verboden en moeten alle uniformen worden ingeleverd. Scouting blijkt echter nog springlevend te zijn.

Een korte geschiedenis van scouting Dedemsvaart

In 1945 wordt een scoutinggroep in Dedemsvaart opgericht die tot op heden de jeugd in Dedemsvaart en omstreken van sensatie, uitdaging en teamspirit voorziet. In de beginjaren vinden de bijeenkomsten in een bijgebouw van het St. Vitusgebouw plaats. De dames hadden vanaf 1952 een eigen clubhuis achter het pand van de huidige bakkerij Dorgelo aan de Wisseling. Het eerste clubhuis van de heren van de Baron van Dedemgroep werd betrokken in 1958. Dedemsvaart was landelijk een koploper door de damesgroepen en herengroepen te fuseren wegens een leidingtekort bij beide groepen. In 1967 komt er een nieuw clubhuis, dat later afbrandt. In 1987 wordt het nieuwe en huidige scoutinggebouw betrokken.

Wat is scouting?

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Al vanaf 7 jaar is er bij Scouting Dedemsvaart heel veel te beleven. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur. Denk voor bijvoorbeeld aan vlot, kabelbaan en tokkelbaan construeren en gebruiken, kamp- en tochttechnieken, kamperen en het lopen/fietsen van tochten met spectaculaire uitdagingen onderweg, maar ook spellen als kwalleballen en bij de jongere groepen wat meer aangepaste activiteiten passend bij de leeftijd. De belangrijkste aspecten zijn uiteindelijk positiviteit, samenwerking en doorzettingsvermogen.

Leuke weetjes:

– Koningin Maxima is de beschermvrouw van Scouting Nederland sinds 2005.

– Jan Wessels was in 1947 de eerste Dedemsvaarter die naar de Wereld Jamboree toe ging. Hier heeft de gehele groep zich voor ingezet en door middel van loting werd Jan Wessels gekozen.

– Er zijn verschillende huwelijken voortgekomen uit scoutingliefdes binnen scouting Dedemsvaart.

– De tulpenbollenactie van scouting is zeer bekend in Dedemsvaart en deze actie liep al vanaf 1968, maar sinds is enkele jaren is de tulpenbollenactie vervangen door de couponactie.

– Koningin Juliana is op bezoek geweest en werd verwelkomd door scouts van scouting Dedemsvaart.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.