Home / archiefcentraal / scholen in ommen bezoeken democratiefabriek

scholen in ommen bezoeken democratiefabriek

Scholen in de gemeente Ommen zijn enthousiast over de uitnodiging om een bezoek te brengen aan de interactieve tentoonstelling ‘de Democratiefabriek’. Van 1 tot en met 7 september is deze tentoonstelling te bezoeken in Zalencentrum de Kern aan de Bouwstraat 23 in Ommen. Groepen kunnen op afspraak langs komen. Dankzij steun van de gemeente Ommen zijn er voor scholen uit deze gemeente geen kosten aan het bezoek verbonden.

De Democratiefabriek is een mobiele interactieve tentoonstelling voor leerlingen vanaf 10 jaar. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de jongeren democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog.

Actief burgerschap

Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap. Ontdek, beleef en handel: dat zijn de kernwoorden die bij de Democratiefabriek horen.

“In de tentoonstelling gaan de kinderen in tweetallen op pad met behulp van een routekaart. Vanwege de praktische opdrachten en het weinige leeswerk, ervaren velen de tentoonstelling als zeer plezierig”, vertelt Marlies Kruiper van Artikel 1 Overijssel. “De meeste opdrachten zijn zelfcorrigerend. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van ‘machines’. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat het uitnodigt tot een nieuwe poging.”

De Democratiefabriek is ontwikkeld door St. Vredeseducatie en in samenwerking geïnitieerd door Huis van de Jeugd. In de gemeente Ommen is de organisatie in handen van het anti-discriminatiebureau Artikel 1 Overijssel. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Marlies Kruiper, educatief medewerker van Artikel 1 Overijssel. Dat kan via m.kruiper@artikel1overijssel.nl of 053 4302299.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.