opinie zegeltjes sparen voor minder energie

Vanuit zijn kantoor kijkt Jan Oostewechel naar een in aanbouw zijnde windmolen aan de A1 in Deventer. Hij mijmert over de vraag waar straks de opgewekte stroom naar toe gaat voor consumptie. En hoe je de gemiddelde burger duurzaam kunt krijgen. Met de Trias Energetica. En met spaarzegeltjes.

Door Jan Oostewechel

Wat mij telkens verbaast, is hoe weinig mensen op de hoogte zijn van hun eigen energieverbruik in de woning en door welke apparaten deze energie wordt opgeslurpt. En natuurlijk ook hoe je dat kunt ombuigen. Het elektrische energieverbruik per Nederlands gezin loopt jaarlijks nog steeds op.

Hoeveel energie apparaten is bij de meeste personen onbekend en vaak komen we in het kader van besparen niet verder dan ‘deur dicht’ en ‘lamp uit’. Op het maandelijks spreekuur van Energiek Heeten maken wij dit inzichtelijk en geven goede bespaartips mee. Bezoekers van dat spreekuur krijgen na verloop van tijd plezier in besparen.

De Trias Energetica is een goed hulpmiddel om de bewustwording te vergroten. Stap 1 is besparen. Stap 2 is energie gebruiken uit reststromen, zoals warmteterugwinning. Stap 3 is gebruik maken duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Stap 4 is om eindige energiebronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zoals aardgas (en dus een HR ketel).

Stap 1 is de meest efficiënte stap. Besparing op energie is het meest zinvol voor de portemonnee én voor het milieu. Naast de vaste installaties voor cv en warm water, zijn koelkasten, diepvriezers, was- en vaatwasautomaten, drogers de grootse energieverbruikers. Een koelkast van 25 jaar oud vervangen verdient zich zelf terug op besparing van de stroomkosten! Besparen tot vijftig procent behoort tot de mogelijkheden.

Hoe krijgen wij het voor elkaar om te investeren in energiezuinige apparatuur en materialen? Allerlei subsidiepotjes aanboren, duurzaamheidsleningen, bespaarapps, dat is allemaal niet zo maar weggelegd voor de gemiddelde burger. We zouden bestaande structuren moeten gebruiken, waar bijna iedereen aan mee doet: zegeltjes sparen. Als alle spaarsystemen zich alleen richten op het verkrijgen van energiezuinige apparatuur zoals ledlampen, A+++ koelkasten, isolatie, enzovoort, in plaats van een messenset of wat handdoeken… Dat zou zo maar eens enorm kunnen aanslaan! En de bedrijven die hun spaaracties op die manier inzetten zetten zich zelf maatschappelijk verantwoord op de kaart. We moeten naar een soort energiebespaarvoucher!

Ook allerlei overige instanties kunnen zich hier bij aansluiten, zoals banken, woningcoöperaties, winkeliersverenigingen, gemeentes en provincies. De kracht dient uiteindelijk uit te monden in de eenvoud van het systeem. Naast het besparen zal dit ook een enorme economische stimulans betekenen voor Nederland en kunnen wij stapsgewijs en bewust de eerste stap van de Trias Energetica vorm geven.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.